El volum d’operacions d’ICDQ no ha parat de créixer en els darrers anys a Espanya. Segons dades registrades l’any passat, l’empresa de certificació ha consolidat un creixement del 30% en la facturació anual en els darrers tres anys a tot l’Estat, situant-se com una de les entitats més rellevants del sector de la certificació i validació. Aquest creixement ha permès ampliar la seva presència internacional amb la seva darrera implantació a països com Cuba i els Emirats Àrabs. En total l’empresa ja disposa de clients a més 25 països, amb societats a Itàlia, Andorra, Albània, Grècia, Cuba, Emirats Àrabs i Perú.
“Hem tingut un creixement exponencial en els darrers anys a Espanya; la xifra de negoci ha crescut al voltant d’un 30% anual, i ara apostem per obrir més societats a Cuba i els Emirats Àrabs. Aquest any preveiem triplicar la facturació respecte 2019 a tot l’Estat”, ha afirmat el director Comercial i d’Expansió d’ICDQ, Enric Nebot. En el cas de Cuba, tot i que l’activitat comercial tot just va començar durant el 2022, “s’espera un increment significatiu de la facturació en els propers 2 anys”, ha assegurat.
Nascuda a Itàlia l’any 2001, ICDQ s’ha mantingut com una de les empreses de referència en l’àmbit de la certificació i validació, especialment en sistemes de gestió de la qualitat i de medi ambient. També, però, hi ha altres àmbits que estan despertant l’interès del sector i on l’entitat està experimentant un fort creixement, tal com ha explicat Enric Nebot. Aquest creixement té lloc especialment als àmbits de la seguretat i salut en el treball, la seguretat de la informació, la digitalització i la sostenibilitat.
Un altre pal de paller en l’activitat de l’empresa en el darrer any ha estat la validació del principi de DNSH en projectes amb finançament europeu. Es tracta del principi de no causar un dany significatiu al medi ambient que va ser establert per la Comissió Europea l’any 2020 com a condició per a accedir als Fons Next Generation. “Per a nosaltres ha suposat una entrada de clients i projectes molt important”, ha comentat Enric Nebot, qui ha posat com a exemple el PERTE de vehicle elèctric on aproximadament “la meitat dels projectes van ser validats per ICDQ”.
I és que l’empresa és una de les entitats acreditades per a la validació d’aquest principi per a quasi tots els programes d’ajuts del PERTE (Proyectos estratégicos para la recuperación y transformación económica) a Espanya.
D’altra banda, i en un context d’expansió cap a nous mercats, l’estratègia d’internacionalització de l’entitat també passa per ampliar el seu know-how en àmbits més enllà de la certificació, validació i verificació, amb l’objectiu de poder exportar-lo a altres països. El cas de Cuba és paradigmàtic, on bona part del volum de negoci de l’entitat prové dels serveis d’inspecció, com ara inspecció naval, control duaner, control d’entrada i sortida de mercaderies als ports i la inspecció d’instal·lacions i equipaments industrials.
Les entitats d’avaluació de la conformitat reclamen fer complir la normativa europea vigent
Mentrestant, a Espanya l’empresa certificadora reclama juntament amb la resta d’empreses del sector que el govern espanyol faci complir la normativa europea en matèria d’avaluació de la conformitat. Aquest àmbit inclou inspecció, control, certificació, verificació, validació, calibració i assaig, i el sector demana aplicar les lleis per posar-lo en valor i evitar que l’activitat pugui ser realitzada per operadors econòmics que no compleixen els principis que regulen aquest tipus d’activitats.
La verificació de la petjada de carboni, la verificació d’estats d’informació no financera, la verificació o la validació de declaracions ambientals de producte, són algunes de les certificacions existents al mercat de la sostenibilitat que es troben sense regulació o control, i que tampoc estan emparades per responsabilitats a les que les entitats avaluadores de la conformitat han d’estar sotmeses dins el marc europeu que regula la seva activitat.
Amb tot, el sector espera que les noves regulacions europees ajudin a regular aquest àmbit. Per exemple, l’esborrany de directiva europea sobre la justificació i comunicació de declaracions ambientals explícites (Green Claims Directive) preveu exigir que aquestes estiguin verificades o bé directament pels organismes competents de cada país de la UE o bé per entitats avaluadores de la conformitat dins el marc del reglament (CE) 765/2008.
“L’administració té la responsabilitat cap als consumidors i el mercat que qualsevol inspecció, control, assaig, verificació, validació, certificació, assaig o calibració sigui rigorosa i seriosa”, ha reivindicat Enric Nebot, qui ha afegit que aquesta responsabilitat ha de recaure en l’organisme regulador de l’estat o bé en una entitat avaluadora de la conformitat, tal com el marc regulat europeu, “ja sigui amb caràcter reglamentari o voluntari”.