En aquesta entrevista concedida al clúster, el CEO de Nexus Energia, Joan Canela, destaca com l'empresa s'està adaptant a la volatilitat dels mercats energètics amb solucions flexibles i personalitzades, promovent la sostenibilitat i la rendibilitat. Canela subratlla la importància de la diversificació, amb un fort focus en la representació de productors renovables i l'expansió en serveis energètics i tecnologies innovadores com l'emmagatzematge d'energia.

Com us està afectant la  volatilitat de preus als mercats energètics?

El nostre punt diferencial és la gran flexibilitat i la nostra evolució constant per adaptar-nos als constants canvis de mercat i regulatoris per poder actuar amb agilitat i donar respostes a les diferents necessitats dels nostres clients en el camí de la transició energètica. I en un context de volatilitat acusada dels preus energètics que està minvant la competitivitat de les empreses, des de Nexus Energía acompanyem als nostres clients amb solucions, cada vegada més personalitzades, que els permeten reduir el risc de volatilitat dels preus de mercat, i al mateix temps, millorar la seva rendibilitat i avançar en sostenibilitat, actuant de forma dinàmica en els diferents mercats. 

Hi ha neguit entre els  productors i inversors?

Els moviments atípics en els mercats energètics com els episodis de preus zero o inclús negatius que hem viscut aquest any en els mercats energètics sempre poden generar incertesa en tots els actors implicats. Precisament, nosaltres som experts a gestionar aquesta incertesa en el mercat i convertir-la en oportunitats. En aquest sentit, la nostra fortalesa és que coneixem molt bé els mercats energètics i sabem com anticipar-nos als moviments de mercat i reaccionar amb agilitat amb moviments amb sentit de negoci.

Com s’està adaptant la  comercialitzadora a aquest nou context de preus?

La volatilitat dels preus als mercats energètics ens afecta principalment en la gestió del risc financer invertint en eines avançades de predicció i cobertura, l'estabilitat dels marges i la planificació de contractes. A més, impulsem la innovació mitjançant solucions digitals per monitoritzar el mercat i optimitzar la compra d'energia, alhora que oferim productes flexibles i assessorament personalitzat per als clients. Aquest entorn també ens porta a diversificar la nostra oferta com a experts en gestió energètica, cap a serveis energètics i descarbonització, adaptant-nos als canvis regulatoris i enfortint la nostra competitivitat en un mercat dinàmic i exigent.

Després de l’ampliació de la  vostra cartera de serveis estratègics, quina valoració en fas i quins us estan  donant millor rendiment?

El compromís ambiental i la regulació obliguen, cada cop més, a millorar l'eficiència energètica i a reduir les emissions a nivell global. El futur ja és present. Les tecnologies són les grans aliades per modular el consum d'energia i permetre que els consumidors puguin gestionar de manera responsable i optimitzar la gestió dels seus actius energètics. Tradicionalment, a Nexus Energía ens limitàvem a vendre kWh, però això ha canviat. El nou context implica que tinguem un rol molt més actiu i que impliquem als nostres clients en adquirir més protagonisme i aprofitar les oportunitats que els ofereix el trànsit cap a un model energètic més responsable, sostenible i estable.

Vau apostar molt per la  representació de productors d’energia renovable i ara ja gestioneu uns 16 TW. Permet aquest àmbit equilibrar la balança  comercial?

La diversificació el nostre negoci és un factor determinant en la fortalesa i la solidesa financera de la nostra companyia. Les sinergies entre els negocis de finançament i representació de productors són molt significatives. A banda d’aportar-nos fortalesa  financera, podem destacar que l'efecte d’apantallament de desviaments entre les carteres de generació i consum, permès des de l'abril del 2022, redueix els costos per als clients de totes dues carteres gràcies a la compensació mútua. A més, les necessitats de cobertura en els mercats de futurs disminueixen, ja que els preus fixos en alguns contractes permeten compensar necessitats entre carteres sense recórrer tant a aquests mercats, reduint les comissions associades. Finalment, la participació en el mercat Spot es beneficia de la compensació entre necessitats de compra i venda, eliminant la necessitat de dipositar garanties en OMIE i reduint els costos financers.

L’any 2021 reforceu el vostre  capital incorporant el grup industrial japonès Sojitz. Quines han estat les  oportunitats que ha permès generar aquest soci en termes de creació de valor? 

 La integració de Sojitz al nostre negoci reforça significativament la nostra capacitat financera i consolida la nostra solidesa com a organització. Aquesta aliança estratègica destaca pel seu enfocament actiu en l’exploració d’operacions de creixement inorgàniques i en la identificació d’oportunitats d’adquisició d’actius de generació renovable a llarg termini. Actualment, estem col·laborant estretament en projectes conjunts, amb l’objectiu de generar sinergies que obrin noves vies de creixement i potenciïn el nostre lideratge al mercat. Les principals línies d’actuació inclouen l’impuls dels nostres serveis de descarbonització, la formalització d’acords de compra d’energia a llarg termini (PPAs), l’increment del volum d’energia representat al mercat i el suport en l’expansió estratègica tant al mercat domèstic com al segment de pimes. Així doncs, aquesta aliança ens  posiciona com un referent en l’avenç cap a un model energètic més sostenible i eficient.

L’àmbit de la generació  renovable segueix essent rendible?

És cert que vivim moments de volatilitat excepcional pel desequilibri en el sistema que està produint la creixent entrada de renovables i la baixa demanda, i aquest fet està posant en dubte la seva rendibilitat. Estem observant com la volatilitat en els mercats i els preus negatius són una realitat que ha arribat per quedar-se. El nostre paper com a experts energètics és assessorar i guiar als nostres clientes en una combinació d’estratègies per tal de maximitzar la seva rendibilitat. Un exemple, seria oferint la seva flexibilitat per modular la seva producció de forma ràpida davant els senyals del sistema per la qual poden obtenir uns ingressos extres.

Quines alternatives innovadores  esteu impulsant entre els vostres clients perquè ho sigui? (serveis de  regulació secundaris i terciaris, restriccions tècniques, etc.)

Com comentava, els mercats de balanç són una oportunitat efectiva, encara poc explotada per part dels productors renovables, si bé ja veiem un creixement en el seu interès. Nosaltres disposem d’una zona de regulació pròpia, amb una potència habilitada de més de 1.600 MW, en la qual ja hem operat durant més de dos anys amb fotovoltaica i eòlica, i també estem operant ja en terciària. Les restriccions tècniques a les renovables s’estan convertint en un desafiament pel sector. Estem veient com es malbarata una gran quantitat d’energia eòlica i solar fotovoltaica per la baixa demanda o la manca de capacitat de la xara elèctrica. I aquí és on nosaltres els podem ajudar a través del SRAP, el Servei de Reducció Automàtic de Potència per ajudar-los a evitar les pèrdues de producció. Totes aquestes alternatives impliquen una major sofisticació en l’operació i l’optimització de la venda d’energia. En aquest sentit, és clau anar acompanyat d’agents del mercat que podem aportar el nostre coneixement expert i els nostres sistemes per desenvolupar models d’optimització.

Teniu plans per expandir-vos en  noves tecnologies renovables com la geotèrmica o l'energia marina?

La diversificació en tecnologies renovables està sempre en el focus del nostre negoci de representació amb una aposta clara per créixer principalment en eòlica, actius d’emmagatzematge i solar fotovoltaica. Hem tingut una experiència com a representant de l’energia del primer projecte d’eòlica marina a Espanya. La iniciativa, promoguda, desenvolupada i operada per Esteyco, és el primer aerogenerador eòlic offshore al nostre país. Estem satisfets de poder ser socis d’un projecte que contribueix al desenvolupament i viabilitat futura d’aquesta innovadora tecnologia. 

La flexibilitat de la demanda  pot ser la clau de volta per dinamitzar el mercat de la generació?

La flexibilitat de la demanda és una peça fonamental per dinamitzar el mercat de generació, especialment en un context de transició energètica. Implica un nou paradigma perquè estem donant un rol més actiu al consumidor. Ja no es tracta només que el consumidor pagui a la comercialitzadora pel subministrament elèctric, ara el propi consumidor activant la seva demanda  ja pot arribar a generar ingressos extres. En aquest sentit, el nostre rol és desenvolupar i implementar solucions tecnològiques que posin en valor als  consumidors perquè esdevinguin agents actius del sistema energètic. A llarg termini, aquest enfocament no només beneficiarà el mercat de generació, sinó que també potenciarà un model energètic més descentralitzat, sostenible i orientat al consumidor. Així, la flexibilitat de la demanda esdevé no només una clau de volta, sinó també un motor d’innovació i transformació per a tot el sector energètic.

Quines iniciatives destacaries de  les que heu emprès en aquest àmbit? 

Aquest any hem llençat NexusFlex, nou producte dirigit als nostres clients empresarials, orientat a explorar i treure partit al seu potencial de flexibilitat de consum energètic. Aquest servei desplaça o modula el consum a través d’un algorisme que s’adapta a les condicions canviants del mercat, sempre sense afectar l'operativa de la indústria. Com més flexibilitat pot aportar el consumidor més ingressos extra pot generar. Existeixen dues vies de rendibilitzar aquesta flexibilitat: la primera és l’arbitratge de preus del mercat diari i, la segona, participant en els mercats de balanç de xarxa elèctrica (primària, secundària i terciària).

Aquest any vau fer un projecte  conjunt amb un altre membre del CEEC, Bamboo Energy, a Galicia. Quines  conclusions n’heu tret? S’han assolit els objectius d’eficiència energètica i  reducció de costos?

Bamboo és un dels nostres socis tecnològics amb qui estem impulsant diversos projectes d’innovació i amb qui tenim una relació excel·lent. En aquest cas, vàrem testar la capacitat de flexibilitat del centre productiu de l’empresa agroalimentària gallega Distribuciones Monteverde i ens vàrem adonar que per la seva naturalesa industrial del fred, tenia uns actius molt flexibles: el 80 % del consum de la seva planta. Gràcies a la instal·lació de la solució que hem desenvolupat amb Bamboo, hem pogut monitoritzar els seus equips i modular la seva demanda energètica de forma que es pugui beneficiar de les hores més barates al mercat OMIE. I els resultats d’aquest projecte parlen per ells mateixos, ja que l’empresa ha aconseguit un estalvi immediat de més del 6% sobre el cost de l’electricitat de les seves sis cambres frigorífiques gestionades.

Quina és la vostra estratègia  pel que fa al creixement de les comunitats energètiques locals i el model  d’autoconsum col·lectiu?

És un tema que estem abordant des de l’àmbit de la innovació. De fet, acabem d’estrenar una comunitat energètica amb la cooperativa Agrícola San Isidro La Fatarella, ubicada en aquesta localitat de Tarragona. Nosaltres actuem com a gestors únics d’aquest autoconsum compartit a través de la planta fotovoltaica que s’ha instal·lat a la cooperativa i que beneficiarà a 24 punts de subministrament de la localitat que podran consumir l’energia renovable autoproduïda i es podran beneficiar dels excedents generats.

Què destacaríeu de la vostra  activitat en aquest àmbit?

Les empreses són cada cop més conscients de la importància d'estabilitzar els seus costos energètics per mantenir l’activitat i ser competitives. En aquest context, els Power Purchase Agreements (PPA) han esdevingut una solució clau per lluitar amb la  volatilitat dels preus, especialment per a grans corporacions i indústries electrointensives, i estan experimentant una forta demanda. Aquests contractes, que solen fixar preus estables durant períodes de 5 a 15 anys, permeten reduir la dependència del mercat majorista i mitigar la incertesa del pool, garantint una gestió més previsible i eficient del pressupost energètic. I com a comercialitzadora, ens garanteix predeterminar el preu de comprar una part de l’energia que subministrem als nostres clients.

Aquest 2024 heu fet un dels  primers CAE amb indústria per reduir el consum de gas. Podries explicar una  mica el projecte i quina valoració en feu?

Sí, estem molt satisfets de la gestió del primer projecte singular d’Espanya per a l’empresa tèxtil catalana Grau S.A. En aquest cas, es va dur a terme una actuació que ha aportat estalvis energètics que arriben als 838 MWh durant el primer any i una contraprestació econòmica dels CAEs generats supera el 80% de la inversió. Aquests certificats estan canviant el paradigma en el món de l’eficiència energètica, per primera vegada estem parlant que les empreses poden obtenir ingressos extra per les seves actuacions d’estalvi energètic.

Actualment treballeu en  solucions d’emmagatzematge d’energia tant en autoconsum com per a plantes  d'hibridació i bateries stand-alone. Quines innovacions destacaries de les que  heu dut a terme?

Com a aportació de valor afegit al nostre negoci de representació, estem col·laborant amb un soci tecnològic que ens permet realitzar models predictius de preus per optimitzar les ofertes en els diferents mercats i d’aquesta manera maximitzar els ingressos. Hem incorporat un software que ens permet connectar les bateries al nostre centre de control de generació amb més de 670 senyals actives i poder així operar eficientment les bateries dins les condicions per a complir amb les garanties i el seu correcte funcionament. Com a experts energètics podem dissenyar una combinació d’estratègies com l’arbitratge de preus, la participació en els serveis d’ajust, així com l’ús efectiu de previsions de preu perquè els actius d’emmagatzematge puguin maximitzar la seva rendibilitat en els mercats d’electricitat.

Com creieu que afectarà al  sector l’actualització del PNIEC en termes d’inversió en la indústria i les  renovables?

El PNIEC és un document que aporta predictibilitat en les polítiques públiques, però considerem que alguns objectius, com assolir 160 GW de capacitat renovable instal·lada el 2030, són excessivament ambiciosos sense millores en la regulació i l'agilitat administrativa. A més, l’elevat preu de l’electricitat està destruint la demanda industrial i, sense un canvi en les regles del mercat, serà difícil traslladar als clients els avantatges de la penetració renovable. Les comercialitzadores som un pilar essencial en aquesta transició, no només com a proveïdors d’energia, sinó també com a oferents de serveis amb valor afegit: eficiència energètica, foment de renovables, autoconsum, finançament i gestió d’actius energètics, i altres solucions que garanteixin un sistema més sostenible i competitiu.

L’any 2023, vau tancar amb 15,2  MEUR de benefici, que suposava un increment del 37% respecte del 2022. Com  preveieu tancar aquest 2024 i quines previsions de creixement teniu per a 2025? 

De cara al 2024, preveiem uns resultats econòmics favorables, alineats amb la tendència positiva dels darrers exercicis. Confio en un creixement sostenible del nostre resultat net, gràcies a la solidesa financera de l'empresa i a l’estratègia que hem implementat per adaptar-nos a un entorn canviant i aprofitar noves oportunitats de mercat. Aquesta estabilitat és el reflex del nostre compromís amb una gestió eficient i orientada al llarg termini.