Ahir es va celebrar la jornada presencial GeoIndustria: La descarbonització és possible, un esdeveniment que va reunir més de 40 empreses del sector energètic i industrial per explorar com la geotèrmia està transformant el panorama cap a una indústria més sostenible i eficient. Organitzada pel Clúster d’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) juntament amb el Institut Català d’Energia (ICAEN) en el marc del Curs IN, la jornada es va dur a terme a l’Heretat Oller del Mas de Manresa, un espai emblemàtic que integra sostenibilitat i tradició vitivinícola.
Un programa ple de coneixements i experiències
L’obertura va anar a càrrec de Patrick Renau, tècnic d’Indústria de l’ Institut Català d’Energia (ICAEN), i Ignasi Herms, co-responsable del Grup de Treball de Geotèrmia del CEEC i cap de l’àrea de Recursos Geològics de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que van destacar el paper clau de la geotèrmia en la transició energètica de Catalunya.
Jordi Espiell (TELLUS IGNIS) va inaugurar les ponències amb l’exemple del Celler Oller del Mas on l’ús de bombes de calor geotèrmiques permet producir fins a 150.000 ampolles anuals amb un menor impacte ambiental i augmenta l’estabilitat térmica i la resposta ràpida a pics de demanda, millorant la qualitat del procés de vinificació. A continuació, Israel Castillo (ALB Sistemas) va explicar el Cas del Celler Gramona detalla la substitució d’un sistema aerotèrmic per un de geotèrmic, millorant l’eficiència energètica i reduint 134 tones de CO2 anuals, amb un retorn d’inversió en 7 anys. L’instal·lació inclou 19 sondes i permet climatització i refrigeració simultànies durant tot l’any.
Enric Ros (ARC BCN) va detallar projectes com el de la Vall de Núria, que ha aconseguit eliminar la dependència del gasoil gràcies a una instal·lació amb 840 kW totals de potència geotèrmica, i La Barcelonesa, un edifici administratiu que integra geotèrmia amb altres solucions d’eficiència energètica.
Carlos Díaz-Silveira (Muovitech) va aportar una perspectiva internacional, destacant instal·lacions com la de Bosh en Braga, amb 140 sondes de 133 metres que han reduït 600 tones anuals de CO2, o la fàbrica Bimba y Lola a Vigo, que utilitza la geotèrmia per a processos industrials i de climatització.
Santi Olalla (ECOFOREST) va presentar el projecte del nou Celler Perelada, un edifici innovador amb 301 pilots termoactius que generen 300 kW de potència tèrmica per a satisfer necessitats simultànies de fred i calor durant tot l’any. Aquest projecte, dissenyat per RCR Arquitectes, combina sostenibilitat i eficiència energètica amb un impacte arquitectònic únic.
Ot Anglada (Colomer-Rifà) va descriure el projecte de geotèrmia per a les instal·lacions de FANUC, on es combina la producció de calor i fred amb sistemes fotovoltaics, assolint una producció tèrmica de 1,34 GWh anuals amb un SPF (Seasonal Performance Factor) de 6,0.
Finalment, David Fàbrega (Wattia Innova) va exposar la integració de sistemes de control avançats en instal·lacions geotèrmiques, posant com a exemple l’Heretat Oller del Mas.
Una visita tècnica inspiradora
La jornada va concloure amb una visita a la planta geotèrmica de l’Heretat Oller del Mas, guiada pel seu propietari, Frank Margenat, amb el suport tècnic de Pere Rams (PRC Ingenieria Industrial) i David Fàbrega (Wattia). Aquesta instal·lació exemplifica com la geotèrmia pot integrar-se en processos industrials i en la climatització d’espais per optimitzar l’eficiència energètica i reduir l’impacte ambiental.
El camí cap a la descarbonització
Amb més de 40 empreses participants, aquesta jornada ha evidenciat que la geotèrmia no és només una tecnologia prometedora, sinó una realitat consolidada que ofereix beneficis econòmics, mediambientals i d’eficiència per a la indústria. Casos com els de Olle del Mas, Gramona, Perelada o FANUC demostren que la descarbonització no només és possible, sinó que també és rendible.
Moltes gràcies a tots els ponents i participants per fer possible aquest esdeveniment tan enriquidor a Manresa!