L’informe de l’Observatori de les Energies Renovables de Catalunya (OBERCat) que es va publicar ahir posa de manifest que Catalunya segueix essent una de les regions europees on la implantació de la geotèrmia superficial és més lenta. El creixement registrat a Catalunya durant el 2022 ha estat del 20% respecte del 2021, una xifra molt inferior a la de països capdavanters a Europa. A França l’increment en les instal·lacions de geotèrmia va enfilar-se fins  al 73%. Per la seva banda, Àustria i Bèlgic han registrat un creixement d’un 59% i un 35% respectivament, segons dades de l’European Geothermal Energy Council (EGEC).

L’informe d’OBERCat també recull dades per sectors en la implementació d’aquesta tecnologia a Catalunya. En data d’agost del 2022, les instal·lacions al sector públic representaven un 14% del total, amb una potència total instal·lada de 23,7 MWt. Per la seva banda, el sector privat, amb un nombre d'instal·lacions molt superior (el 76% del total), sumava una potència de 25,2 MWt.

La  tramitació i les taxes, principal fre a la geotèrmia superficial segons OBERCat  

La geotèrmia superficial és la tecnologia tèrmica renovable més eficient de totes les que existeixen i està disponible arreu del territori, emmagatzemada en els primers centenars de metres del subsol. El seu aprofitament genera el major estalvi en el consum d’energia i una disminució de les emissions de CO2.

Per aquest motiu, des de l’Observatori d’Energies Renovables de Catalunya (OBERCat) reclamen un cop més accelerar la implementació d’aquesta energia renovable a Catalunya. El propi observatori apunta a l’actual sistema de tramitació administrativa i l’aplicació de taxes com “els principals esculls” per al desplegament d’aquesta tecnologia.

I és que el procediment administratiu ve regit per un procediment d’autorització establert per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que comporta taxes específiques i terminis que poden arribar a ser d’un any de mitjana, molt superiors als que demana la Comissió Europea, la qual imposa que l'autorització no demori més de tres mesos per a bombes de calor geotèrmiques.

Per últim, OBERCat també fa una crida a promoure el coneixement d’aquesta tecnologia entre els ajuntaments. A les ordenances aprovades per promoure l’autoconsum fotovoltaic, menys d’un 1% incorporen l’energia geotèrmica. De fet és tot el contrari, i bona part de la legislació municipal la penalitza amb l’aplicació de taxes.