La geotèrmia és una font energètica renovable, neta i d’alta eficiència que està disponible 365 dies a l'any i 24 hores al dia. És per tant l'energia dins de totes les fonts renovables que proporciona un factor de càrrega o d'ús més elevat durant l'any, ja que no depèn de la disponibilitat d'altres recursos naturals com el vent o el sol. Amb un mateix equip la geotèrmia és capaç de subministrar calor, fred i aigua calenta sanitària, amb alts i constants rendiments al llarg de l’any gràcies a l’estabilitat tèrmica dels subsòl. Tal com va expressar el Sr. Manel Torrent, Director de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) durant el transcurs de les segones Jornades de GeoEnergia celebrades el passat 13 de novembre del 2020, "la geotèrmia és la tecnologia de major eficiència que disposem i amés presenta l'avantatge que es pot hibridar i per tant la fa imbatible en els edificis respecte altres tecnologies“.

L’energia fotovoltaica està sent l’energia puntal en el nou model energètic a Catalunya. Amb una tecnologia ja consolidada, és l’energia òptima per a l’autoconsum elèctric. Addicionalment, els sistemes d'emmagatzematge d'energia elèctrica amb bateries, associats a instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum, faciliten que l'usuari pugui millorar el seu aprofitament i la seva gestió. Però més enllà del concepte d’autoconsum elèctric, les necessitats tèrmiques dels edificis (calefacció i refrigeració i producció d’ACS) segueixen sent una part molt important de la despesa energètica (60% de la depesa energètica és d’energia tèrmica en comparació al 40% despesa en energia elèctrica). És precisament en aquesta part de consum d’energia tèrmica, que els sistemes geotèrmics són la solució més eficient. La combinació de les dues tecnologies, a fotovoltaica aportant l’electricitat que consumeix la bomba de calor geotèrmica, permeten assolir un autoconsum integral, esdevenint un tecnologia fonamental per assolir els objectius de descarbonització. En zones urbanes, el paper de les xarxes de climatització de calor i fred equipades amb energia geotèrmia i combinades o no amb altres renovables o excedents de calor i fred és la solució també s’espera que jugaran un rol important en el futur proper.

La geotèrmia a Catalunya ha donat un gir important els darrers anys i ha pres un gran impuls gràcies en part al Grup de Treball de Geotèrmia (GTG) del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) i a altres actors importants al nostre país com l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) que impulsen l’estudi, l’avaluació i difusió d’aquest recurs al arreu del territori. El GTG el formen un conjunt de gairebé 50 entitats i empreses expertes en Geotèrmia. L'objectiu principal del GTG és difondre la geotèrmia com a font d'energia renovable per assolir els objectius ambientals i de transició energètica a Catalunya. També fomenta la innovació i la col·laboració entre els agents geotèrmics per generar noves oportunitats i impulsar de forma conjunta el sector de les energies eficients al nostre país