El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya ha celebrat avui la 5a edició de la Immersió Estratègica, una jornada per donar a conèixer i debatre sobre les darreres tendències al sector energètic. L’acte, celebrat a Castell Jalpí (Arenys de Munt), ha reunit més d’un centenar de professionals de l’energia que han pogut descobrir les implicacions que el procés de descarbonització té en l’economia a través de diferents ponències, taules rodones, i sessions de networking.
El president del CEEC, Joaquim Daura, ha donat el tret de sortida a la jornada amb la benvinguda institucional als més de 140 professionals del sector que s’hi han aplegat. Durant el seu discurs, Daura ha demanat el sector “seguir empenyent i fent pinya” per fer possible la descarbonització i la transició energètica. El president del CEEC també ha fet referència a les dues grans crisis que afecten el sector: la crisi de preus i l’emergència climàtica: “La solució als dos reptes és la mateixa: hem de descarbonitzar a través de l’eficiència energètica”, ha afirmat.
Tot seguit, la jornada ha continuat amb la primera de les ponències a càrrec de Luís Rey, investigador sènior de l’Observatori de la Transició Energètica i Acció Climàtica Basque Center for Climate Change (BC3). Rey ha presentat l’informe "La transició energètica i l'Acció Climàtica”, en què ha parlat de les fites més destacades en transició energètica del 2022, fent especial èmfasi en la reducció d’emissions. “Amb preus energètics i de drets d’emissió de CO₂ alts, les emissions a Espanya van augmentar un 3%”, ha comentat Rey, qui ha afegit que són el sector elèctric i el del transport els àmbits on han augmentat més les emissions amb un 30% i 6% respectivament.
L’investigador del BC3 també ha valorat els objectius del PNIEC quant a reducció d’emissions i ha afirmat que “s’estan complint”, gràcies a l’impacte positiu de la pandèmia en aquest apartat, però ha assenyalat que àmbits com el de l’electrificació i la dependencia energètica encara “requereixen millores” per assolir els objectius marcats.
Després ha estat el torn per a la ponència d’Antoni Ballabriga, cap de Negoci Responsable del BBVA i Membre del Consell Assessor del Sector Financer de l'Agència Internacional de l'Energia. Amb títol “Sostenibilidad, un cambio sistémico para el sector financiero”, Ballabriga ha parlat de les inversions necessàries per aconseguir la neutralitat climática: “Cal invertir un 8% del pib anualment per aconseguir una economia de 0 emissions i actualment estem molt lluny”. En aquest sentit, Ballabriga, membre asesor de l’Agència Internacional d’Energia (AIE), ha citat un dels darrers informes de l’agència que demana “multiplicar per 4 la inversió en energia renovable” fet que implica “canvis estructurals”.
Un cop finalitzades les ponències, la Immersió Estratègica ha fet una pausa per al cafè, on els assistents han pogut conversar i debatre sobre el més destacat fins al moment. Després d’aquesta pausa, l’acte s’ha reprès amb una activitat de networking desenvolupada pel Grup Marinva amb l’objectiu de generar sinergies i oportunitats de col·laboració entre els representants de les organitzacions presents a la jornada.
Com a última activitat del matí, la Immersió ha donat pas a la primera de les taules rodones, "Els agents econòmics davant del repte de la descarbonització. Estratègies i full de ruta". Moderada per la vocal de la Junta Directiva del CEEC i directora de sostenibilitat d’ARCbcn, Esther Izquierdo, la taula ha comptat amb la participació del Cap de Circularitat de La Farga, Carles Camprubí; el director de R+D+I Natura i Noves activitats de SAICA, Luís Miguel Gil; el director de Sostenibilitat del Port de Barcelona, Jordi Vila; i el Product Manager del Grupo Construcia i CEO d’Eco Intelligent Growth, Marc Basany.
En la recta final, un cop represa la jornada després del dinar, ha tingut lloc la segona i darrera taula d’experts per parlar sobre el paper de les tecnologies disruptives com a eines per al procés de descarbonització. Aquesta taula ha estat moderada per la vocal de la Junta Directiva del CEEC i membre de l’IREC, Marta Fonrodona. La resta de la taula ha estat formada pel Coordinador Node Alimentació i Begudes del Centre Blockchain de Catalunya, Àlex Pèlach; l'expert en ciberseguretat d'I2CAT, David Company; i la investigadora sènior i responsable projectes I+D Smart Management Systems d'Eurecat, Regina Enrich.
En aquesta 5ª edició, la Immersió Estratègica també ha reservat un espai per als socis del clúster per a presentar productes o serveis orientats a la descarbonització de l’energia. Hi han participat Antonio Molino, de Jung Ibèrica; Javier Ray de Defcon8; Xavier Herranz de la certificadora ICDQ; Alexandre Manon d’Energy Pool; Javier Rodríguez de Barbara IoT; i Jordi Satorras de Simon.
Finalment, la jornada ha posat el punt final amb un últim parlament per part del vicepresident del clúster i director de Màrqueting de Circutor, Bernat Garcia, qui ha volgut reflexionar sobre algunes de les intervencions al voltant del procés de descarbonització i transició energètica que han tingut lloc durant la jornada. “No podem parar; la descarbonització no només és un tema econòmic, estem parlant del futur del planeta”, ha comentat Garcia, qui també ha alertat els professionals de l’energia que hi eren presents sobre la necessitat “de ser agents difusors d'aquesta transició que no té retorn” en un sector tan “estratègic” com el de l’energia.