L’àmbit dels projectes i els grups de treball desperten cada cop més interès entre els socis del CEEC. Aquesta és una de les principals conclusions que es desprenen de l’Enquesta d’Avaluació 2023 feta pel clúster i adreçada als representants de les més de 200 d’organitzacions associades. Un 78,4% dels socis enquestats que no han participat encara en cap projecte afirma que li agradaria fer-ho en pròximes convocatòries. Pel que fa als grups de treball, un 72,2% dels socis van participar l’any passat en algun grup, mentre que d’aquells que no ho han fet encara (27,71%), un 78,26% voldria fer-ho durant el 2024.

L’enquesta d’avaluació, que es fa de forma anual, gira al voltant de les quatre àrees operatives del clúster: innovació o projectes, formació, esdeveniments i comunicació, amb preguntes orientades a conèixer el nivell de satisfacció, l’índex de participació i possibles propostes de millora per part dels associats en cadascun d’aquests apartats. Enguany, totes les àrees, que formen part de la cartera de serveis de l’entitat, han rebut una puntuació de més de 5 punts  sobre 6 de mitjana, fet que demostra la bona opinió dels membres de l’entitat envers l’activitat feta pel clúster durant el 2023.

Concretament, la gestió dels projectes el 2023 ha rebut una valoració de 5.1  sobre 6, en un any en que es van gestionar més de 20 projectes d’innovació, assolint nous ajuts per valor de més de 3 MEUR. Per la seva banda, l’àrea de formació també ha estat ben valorada amb un 5 sobre 6, mantenint el nombre de formacions adreçades al sector i generant-ne de noves amb el focus posat en la gestió energètica. Per últim, la comunicació, amb una valoració de 5.2  sobre 6, i els esdeveniments, que han aconseguit mobilitzar un 87,9%  dels socis durant el 2023, també han estat valorades positivament pels socis.

Seguint en l’àrea de serveis, durant el 2023 el clúster va impulsar l’estratègia d’internacionalització  del clúster i les seves empreses, amb l’organització de diverses missions internacionals, algunes d’elles inverses amb visites d’empreses estrangeres a l’ecosistema energètic català. Aquest pla d’internacionalització també ha rebut bones valoracions en l’enquesta, amb una puntuació de 4,75 sobre 6 per part dels socis que hi han participat. Pel que fa a les missions inverses, els socis les valoren amb una nota de 7,4 sobre 10.

Els grups de treball, en ple creixement

L’enquesta també deixa palesa la bona acollida que van tenir els grups de treball entre els membres del clúster l’any passat, període en què es van constituir 2 grups més (CAEs i Comunicació) i en què es va impulsar l’activitat dels grups de treball de Finançament, Hidrogen i Electromobilitat.

Els socis que van participar en algun d’ells durant el 2023, que suposen el 72,3% dels enquestats, puntuen aquesta àrea amb un 4,8 sobre 6. Dels socis que encara no han participat en cap grup de treball (27,71%), un 78,26% voldrien fer-ho durant el 2024, especialment als grups de treball de Fotovoltaica (61,11%), CAEs (38,89%) i Finançament (27,78%).

En aquest sentit, l’enquesta també pregunta pel grau d’interès en els grups de treball d’Edificació Sostenible i Indústria 4.0, que es posaran en marxa durant aquest 2024. Segons les dades recollides, més de la meitat dels socis hi estan interessats, amb un 69% de membres que es decanten pel d’Edificació Sostenible i un 52,4% pel d’Indústria 4.0.