Un total de 323 municipis catalans s’han inscrit fins al moment a la Setmana Europea de la Mobilitat (SEM), que se celebrarà del 16 al 22 de setembre arreu del continent. Es tracta de la xifra més elevada d’adhesions a Catalunya des de l’inici d’aquesta campanya, l’any 2002. El nombre de municipis encara podria augmentar perquè les inscripcions estan obertes fins al mateix dia 16 de setembre a través d’aquest enllaç de la pàgina web del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica.

El secretari de Mobilitat i Infraestructures, Manel Nadal, ha subratllat que les xifres “evidencien l'alt grau de compromís de Catalunya i del Govern de la Generalitat amb la sostenibilitat i amb la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat”. Ha afegit que és una campanya que permet continuar treballant i conscienciant en favor de “la descarbonització, la promoció del transport públic i la lluita contra el canvi climàtic”. Ha destacat també que és “una forma de fomentar la mobilitat activa, com ara anar en bicicleta o desplaçar-se a peu sempre que sigui possible”.

El Departament ha posat a disposició dels ajuntaments un catàleg d’activitats amb indicacions per organitzar bicicletades, caminades, tallers sobre eficiència energètica, exposicions o campanyes divulgatives. És un document amb previsions econòmiques, recursos necessaris, recomanacions i propostes per al desenvolupament i la difusió de l’activitat. A banda, aquest any també s’ha dissenyat un catàleg específic d’activitats per a centres escolars.

Els pobles i ciutats adherits es comprometen a celebrar al llarg de la setmana diferents activitats per al foment de la mobilitat sostenible. Fins ara, els municipis inscrits han confirmat 243 activitats, de les quals, 36 seran bicicletades, 42 caminades i 77 seran celebracions del Dia sense cotxes, que es farà el 22 de setembre i que consistirà en tancar el pas dels vehicles privats en els emplaçaments que es determinin.

Un total de 127 ajuntaments han realitzat mesures permanents de mobilitat sostenible, com ara carrils bici, camins escolars o la conversió de carrers en zones de vianants.

Aquest any, el Departament organitza l’activitat ‘Quin soroll que fem’ a les ciutats de Lleida, Girona i Tarragona. Les persones participants escolliran dos punts de la ciutat per mesurar el nombre de decibels amb un sonòmetre. Després podran plantejar mesures per reduir el soroll.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), per la seva banda, ha organitzat dues jornades de portes obertes, els dies 14 i 15 de setembre, a l'Espai Expositiu de la Cotxera de Rubí, ubicat al costat de l'antiga estació de Rubí (rambleta de Joan Miró, 6), on es pot veure una exposició gràfica dels 100 anys de l'arribada del tren elèctric al Vallès i una col·lecció de vehicles ferroviaris històrics. La mostra inclou fotografies, documents o maquetes, que permeten conèixer el desenvolupament d’aquesta infraestructura tan important per a la comarca a les persones visitants.

També en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat, Ferrocarrils i la Universitat Autònoma de Barcelona presentaran “El Vagó de la Ciència de la UAB”, que estarà dedicat a la reducció de l’ús de combustibles fòssils.

El vagó formarà part d’un tren de la línia Barcelona-Vallès que circularà durant el curs acadèmic 2024-2025. La presentació tindrà lloc el dimecres 18 de setembre, amb un viatge inaugural des de l’estació d’FGC de la Plaça de Catalunya fins a la Universitat Autònoma de Barcelona.