- GeoEnergia va reunir diferents agents, des de PIMES, administració fins a centres de recerca
- La jornada referent sobre geotèrmia va estar representada per tota la seva cadena de valor
- Aquest cop l’acte portava com a protagonista l’aplicació de la geotèrmia en el territori i el seu rol dins de la transició energètica
El 12 de novembre de 2021 a l’Auditori del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida es va celebrar la tercera edició de GeoEnergia, trobada que va reunir un centener d’interessats. Aquest cop l’acte portava com a protagonista l’aplicació de la geotèrmia en el territori i el seu rol dins de la transició energètica.
L’esdeveniment va iniciar-se amb la benvinguda de Jaume Puy, rector de la Universitat de Lleida, Marta Morera, directora de l’Institut de l’Energia (ICAEN), Jaume Massó, director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida i Esther Izquierdo, presidenta del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya.
Seguidament, es va iniciar la presentació de projectes recents i reals de geotèrmia desenvolupats al territori català. En primer lloc, va es va presentar ‘Geo-SIV’. Una nova aplicació lliure per l’avaluació preliminar de Sistemes d’intercanvi geotèrmic en circuit vertical tancat per instal·lacions de climatització i ACS fins a 70 kW en el territori de Catalunya’ per part de Georgina Arnó, de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i Jordi Garcia-Céspedes de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Ignasi Herms de l’ICGC i Guillem Piris del Conselh Generau d’Aran van exposar la iniciativa ‘Vielha Smart Multi-RES micro DHC grid. Una futura micro-xarxa de climatització per hibridar geotèrmia superficial i altres renovables’ .
Acte seguit, Iñigo Arrizabalaga, president de GEOPLAT i director general de Telur Geotermía y Agua S.A. va acostar als assistents a la realitat de la geotèrmia basca amb la ponència ‘El Papel de la Geotermia en el proceso de descarbonización en Euskadi’.
La sessió va seguir amb el debat obert sobre la transició energètica en el territori de Catalunya i el rol de la geotèrmia, moderat per Narcís Armengol, director general d’ARCbcn. El diàleg va estar enriquit i representat per diferents agents del sector, des de l’administració pública fins a PIMES. En la taula van ser-hi presents Francesc Vidal (ICAEN), Teresa Botargues (Diputació de Lleida), Sara Oró (Departament d’Interior, Generalitat de Catalunya), Toni Casals (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya), Ricard Perich (VIMUSA) i Bartomeu Casals (Geotics-Tellus-Ignis).
GeoEenrgia va finalitzar abordant el context de les subvencions i casos d’implementació al territori, una realitat que va ser explicada per Francesc Vidal (ICAEN), Alex Olives (Quadrifoli), Jaume Badia (Badia Energies), Manel Masramon (Engiaux Renovables) i Santi Olalla (ECOFOREST).