El CEEC juntament amb Esade ha organitzat un seminari digital que ha comptat amb les ponències d’en Pep Salas, cofundador de Km0 i expert en eficiència energètica, i l’Enric R. Bartlett, doctor d’Esade Law School i expert en dret públic. El webinar s’ha dividit en tres blocs per respondre a la pregunta ‘consolidar la transició energètica en l’entorn de la COVID-19: fantasia o realitat’.

En el primer bloc, ambdós experts han exposat la situació del sector energètic global, posant el focus en l’Estat espanyol. Segons dades de l’Agència Internacional d’Energia (AIE), durant l’abril la demanda d’energia primària va reduir-se un 25% en els països totalment confinats i en els parcialment confinats un 20%. En Bartlett explica que és una dada que cal tenir en compte, ja que durant aquest període d'aturada les energies netes van incrementar la seva presència en el mix de generació sobre les energies d'origen fòssil.

El descens de la pol·lució dóna idea de la davallada econòmica, perquè la demanda elèctrica va lligada a l'economia. De fet, en la crisi de l'any 2008-2009, es va registrar un impacte sis vegades menor en la reducció de CO2 en comparació amb la de 2020. L'expert en dret públic assenyala que l'activitat econòmica ha d'estar relacionada amb les polítiques de transició energètica per poder fer front a l'emergència climàtica. "Es tracta de reduir emissions sense perdre activitat econòmica, transformar l'economia en circular, on els recursos naturals es conservin i es mantinguin en el cicle de producció" afirma el Dr.

A nivell nacional, en Pep Salas ha assenyalat que la demanda de l’electricitat ha caigut al voltant d’un 20% setmanal. Aquest fet ha provocat que el preu del pull footing hagi estat baix, afectant per exemple a les inversions necessàries en energies renovables. No només ha caigut la demanda en energia elèctrica, sinó també en combustibles fòssils utilitzats per l’automoció, conseqüència de la reducció de la mobilitat. Segons l’INE, només un 16% de la població ha sortit de la seva residència habitual, mitjançant un vehicle a motor per desplaçar-se a una distància considerable, quan el normal gira al voltant del 30%. Així mateix, la demanda de gas convencional s’ha reduït a un 22% i el gas utilitzat pel sector elèctric a un 26%.

En el segon bloc, s'ha parlat sobre l'emergència sanitària, climàtica, la resposta davant d'aquesta crisi i quins estímuls fiscals serien necessaris aplicar.

En Salas ha recordat que la comunitat científica advertia de la possibilitat d'una pandèmia, i tot i això no es van prendre mesures, amb el conseqüent que la societat s'ha vist abocada en una crisi sanitària amb greus conseqüències socials i econòmiques. El mateix està passant amb la crisi climàtica. Es tenen evidències del risc que porta no posar solució però no hi ha decisions coherents. L'expert en eficiència energètica subratlla que "ens hem d'anticipar a les catàstrofes donant una resposta conjunta, una metodologia de governança i accions concretes". També ha volgut acabar amb la creença que la reducció d'emissions és sinònim de misèria, perquè "si es disposa d'un pla adequat d'actuació i previsió, que vagi aplicant mesures progressivament es pot fer una transició justa", és a dir, evitar empobrir els segments de la població més vulnerable.

Pel que fa a les inversions, el Dr. Bartlett considera que els fons públics han de ser la palanca dels privats. "Cal agilitzar la inspecció per evitar colls d'ampolla més tard, s'ha de remoure les barreres reguladores, revisar procediments urbanístics necessaris i recursos humans per assegurar que els permisos necessaris es poden obtenir ràpidament". L'expert afegeix la importància de dissenyar un estímul que no promogui bombolles especulatives per evitar situacions com la provocada per les energies renovables el 2019. Per dur a terme els objectius és important impartir formació en aquests àmbits per tenir els professionals que demanda un sector emergent i amb oportunitats com és l'energètic eficient. La transició energètica, segons en Bartlett, també suposa la creació de nous llocs de treball relacionats amb l'agricultura, la prevenció d'incendis.

En l’elaboració del pla d'estímuls, ha de figurar l'eficiència energètica amb caràcter general i per lluitar contra la pobresa energètica. Quan s'inverteix en aquest sector, es promou l'ocupació en el sector intensiu com el manufacturer i la construcció. L'edificació eficient és clau per reduir les emissions de CO2. A més a més, quan un edifici està construït o rehabilitat de manera eficient ajuda a reduir la pobresa energètica, que afecta molts ciutadans, ja que les factures de consum es redueixin.

En Pep Salas ha esmenta que hi ha tres reptes als quals s'ha de donar resposta per reduir les emissions de CO2: la reforma del mercat elèctric, la reforma de la fiscalitat per alinear-la amb els objectius de Pla Nacional d'Energia i Clima (PNIEC) i els aspectes reguladors del sistema.

Finalment el tercer bloc, s'ha parlat sobre els reptes energètics de 2030 que ha girat al voltant de les mesures reguladores que el poder públic podria aplicar per reforçar la transició energètica. En aquest sentit una de les mesures que encara s'estan debatent és la 'carbon tax border', el que ve a ser un impost al CO2. L'expert en eficiència energètica explica que caldria localitzar aquelles empreses que inverteixen en la reducció d'emissions per aplicar-les-hi una discriminació positiva davant d’aquells que no ho han fet. Salas ha criticat el baix preu que té la tona de carboni a Espanya, i es fixa en països com França que l'eleven fins als 400€.

D'acord amb el Dr. Bartlett, és important que s'apliqui polítiques fiscals basades en el carboni i admet que l'electricitat assumeix una elevada càrrega fiscal, cosa que fa que perdi competitivitat davant dels combustibles d'origen fòssil, i per això és necessari treure'ls-hi els avantatges fiscals. L'expert emfatitza que cal aplicar els canvis de manera progressiva per no caure en la inseguretat jurídica i assenyala la importància de la participació de tots els agents de la societat per fer-ho possible. En aquest sentit, el Dr. Bartlett ha afegit que no s'ha de caure en l'error de fer pagar la transició als més vulnerables, un exemple és França, on el govern va augmentar el preu dels combustibles fòssils provocant les protestes dels "armilles grogues".