La tecnologia de l'intercanvi geotèrmic amb bomba de calor és la renovable tèrmica de més eficiència energètica que actualment existeix. Mentre que a Europa el grau d'implementació està molt avançat, a Catalunya just en aquests moments comença a prendre un ritme important de creixement.
La transició energètica és un dels reptes més grans a què ens enfrontem com a societat. Transformar el nostre sistema energètic implica descarbonitzar-lo i apostar decididament per les energies netes. Però les estratègies en relació amb la transició energètica i els focus mediàtics fins ara estan molt centrats amb el debat de la generació elèctrica renovable com l'eòlica i la implementació de l'autoconsum amb energia fotovoltaica.
Però, més enllà del concepte de l'autoproducció d'energia elèctrica amb renovables, la demanda tèrmica també és una peça clau en el procés de descarbonització que el país ha d'afrontar urgentment. El 60% de la despesa energètica dels edificis correspon a l'energia tèrmica (calefacció i refrigeració i producció d'aigua calenta sanitària) en comparació al 40% de la despesa restant en energia elèctrica, i avui dia la climatització dels edificis es cobreix majoritàriament a través de combustibles fòssils com el gas natural, el gasoil i altres gasos liquats del petroli. És precisament en aquesta part de descarbonització de la demanda tèrmica que els sistemes basats en l'energia geotèrmica són la solució més eficient.
La geotèrmia és la tecnologia per a producció de fred, calor i aigua calenta sanitària mitjançant la tecnologia de bomba de calor aigua-aigua més eficient per a la climatització d'edificis
La geotèrmia és l'energia emmagatzemada en forma de calor que hi ha situada just a sota de la superfície del terreny. Els avantatges principals que posseeix aquesta energia són múltiples i variats. És una tecnologia consolidada, fiable i una font d'energia renovable neta, autòctona i 100% local que no requereix aprovisionament i manipulació de combustibles. Com que és una tecnologia que es basa en la inèrcia tèrmica del subsòl, permet el seu aprofitament els 365 dies a l'any i 24 hores al dia i no li afecten les oscil·lacions tèrmiques estacionals dels rigorosos hiverns i les càlides estius que pateixen les tecnologies basades en el intercanvi tèrmic amb l'aire ambient. A més, l'estalvi que aporta l'energia geotèrmica davant d'un altre tipus d'energies tradicionals basades en combustibles fòssils pot arribar a xifres del 70-80% d'una factura. Si bé té un cost d'inversió superior a altres tecnologies, la seva rendibilitat es pot assolir entre els 5 i els 8 anys aproximadament encara sense contemplar ajudes.
Aleshores, per què no considerar aquesta font d'energia que tenim sota els nostres peus de forma decidida aplicant-la als plans de descarbonització a pobles i ciutats a tot el territori?
Cal encaixar la geotèrmia als plans d'acció per a l'energia sostenible i el clima
L'energia geotèrmica ha demostrat que encaixa amb l'estratègia de l'eficiència energètica. En realitat, tant el sector privat com l'administració fa anys que la implementa. Tot i això, a Catalunya encara les xifres demostren que el nivell de penetració d'aquesta energia continua sent escassa, malgrat que comença a agafar un ritme important. Si s'estableix una comparativa amb Suècia, que és el país d'Europa amb la geotèrmia més extensa, les xifres a Espanya representen 0,1 unitats d'instal·lacions per mil habitants, davant de les 120 unitats que té el país veí, segons dades publicades per el projecte Europeu MUSE (Managing Urban Shallow geothermal Energy). Tot i així, a Catalunya, la tendència va a l'alça, amb un creixement anual del 20% segons dades de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).
Però malgrat que l'ús comença a estar en auge, encara cal molta conscienciació entre la pròpia administració sobre els beneficis i les oportunitats de l'energia geotèrmica, per així potenciar encara més el seu ús a través de projectes demostratius en equipaments públics, ja sigui en edificis individuals o en xarxes de fred i calor. A més, són necessàries activitats de promoció de la geotèrmia i ajuts per a la seva instal·lació al sector privat.
Durant anys hem anat instaurant un model energètic extractivista, sense contemplar els tres eixos vertebradors sostenibles. Seguir amb aquest mètode només demostra que seguirem havent de fer front a les conseqüències, sens dubte negatives, que s'han derivat, no només en matèria de medi ambient, sinó en les desigualtats socials que ha comportat i en el gran impacte econòmic que ha suposat per als països importadors d'energies.
A Catalunya el model energètic principal se centra encara en l'energia nuclear i els combustibles fòssils. Un model basat en la centralització de l'energia en pocs agents i que, a més, es mostra en estat d'esgotament. Per aquesta raó, no es pot plantejar com un model de futur i requereix un consens per substituir el model energètic i enfocar-se a una transició energètica.
Les dades del Consell Europeu de l'Energia Geotèrmica (EGEC) ja demostren els múltiples avantatges d'aquesta energia per a l'autoconsum tèrmic, i així és un pilar fonamental de la transició energètica a Europa que contribuirà de manera significativa a desvincular-se de les energies fòssils. Per potenciar el seu ús a Catalunya, només cal que ens reflectim als nostres països veïns europeus, com Alemanya, França o Països Baixos, que ja apliquen un model de descarbonització de la demanda tèrmica basat en aquest tipus d'energia, especialment amb la promoció de xarxes de climatització urbanes de fred i calor a pobles i ciutats eliminat per sempre, l'ús de combustibles fòssils.
Ha arribat el moment clau d'aprofitar tots els recursos naturals disponibles i implementar les energies renovables locals com ara la geotèrmia en el procés necessari de la transició energètica.
Esther Izquierdo és presidenta del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya.