El preacord de govern entre ERC i la CUP han fet saltar les alarmes en el sector català de les renovables. La preocupació es basa tant en el redactat, que preveu una moratòria a “grans projectes d'impacte territorial negatiu”, com en el precedent del 2009, quan el decret 147/2009 va suposar la paralització del sector durant deu anys. 

Segons dades del Institut Català d'Energia, les renovables (incloent la hidroelèctrica) van suposar el 2020 només el 20% del mix català, mentre que la nuclear va representar el 55%. Les tres centrals nuclears catalanes, propietat d'Endesa i Iberdrola, tancaran els pròxims 2029, 2033 i 2035. Sense elles, el grau de dependència del sistema elèctric català arriba al 95%. La transició energètica és un procés en marxa al voltant del món que ja ha començat i no es detindrà. La pregunta que ha de respondre el nou Govern és si Catalunya farà la seva pròpia transició energètica, o si aquesta vindrà, tret que deixem de consumir energia, imposada des de fora, probablement en forma de línies d'alta tensió que creuaran el territori. El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) vol ajudar al futur Govern a ser un referent de la transició energètica sostenible, en l'autèntic sentit de la paraula.  

El preacord faria materialment impossible que Catalunya complís amb els objectius fixats en la llei del Canvi Climàtic, aprovada pel Parlament en el 2017, i és incoherent amb la declaració formal del Govern de maig del 2019, que reconeix que ens trobem en una situació d'emergència climàtica. Però més enllà d'això, denota un desconeixement del funcionament real del món de l'energia i del sector elèctric en particular. Des del CEEC ens posem a la disposició de tots els representants polítics per a trobar solucions que permetin fer una transició energètica equilibrada i en sintonia amb el territori, que no suposi simplement dilapidar la transició energètica catalana, externalitzant-la a altres territoris i perdent l'oportunitat de fer-la, ben feta, aquí. Introduir una moratòria com a tal als projectes renovables ens situaria fora del context europeu contra el canvi climàtic. 

Atenent a tot l'indicat i a la situació d'emergència climàtica en la qual ens trobem, com al notable retard del nostre país en relació al desplegament d'infraestructures de generació d'origen renovable, el CEEC fa una crida al futur Govern a no prendre decisions que posin en perill, de nou i aquesta vegada de manera definitiva, el compliment dels objectius establerts en la pròpia llei catalana i al desenvolupament econòmic i creació de llocs de treball associats als parcs eòlics i fotovoltaics.