La Vall de l’Hidrogen de Catalunya continua creixent i sumant sinergies per consolidar el país com un referent en l’emergent cadena de valor de l’hidrogen verd i en la descarbonització. Aquesta estratègica iniciativa multiactor, a través dels seus agents promotors, ha acordat avançar en les properes setmanes en l’establiment d’una governança que la doti de més solidesa. La Generalitat de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili, Repsol, Enagás, la Diputació de Tarragona, l’Associació Empresarial Química de Tarragona, el Port de Tarragona, el Port de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i Celsa Group, a més dels instituts de recerca Eurecat, ICIQ i IREC, també preparen el pla d’acció per a l’any 2023, que es presentarà en l’assemblea general de mitjans de desembre.
Així mateix, la Vall de l’Hidrogen de Catalunya ha incorporat un nou director de l’oficina tècnica, Isaac Justicia, que compta amb experiència professional en interacció amb l’empresa i coneixement del sector de l’energia i l’hidrogen, la qual cosa li permetrà liderar l’equip que actualment gestiona el desenvolupament de la Vall i donar-li un nou impuls per encarar els reptes del futur i continuar ajudant al desenvolupament dels projectes i les iniciatives dels més de 230 membres. L’electrolitzador de 150 MW que proveirà d’hidrogen verd el pol petroquímic de Tarragona, impulsat pel consorci liderat per Repsol i completat per Enagás Renovable, Messer i Iqoxe, és un dels projectes més emblemàtics de la Vall.
Paral·lelament, la Vall de l’Hidrogen de Catalunya enforteix els lligams interterritorials amb altres iniciatives similars. El passat 4 de novembre, el primer Fòrum del Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre, celebrat a Navarra, va comptar amb una àmplia presència de representants de la Vall. En el transcurs del fòrum es van presentar projectes i es va tractar el marc regulador, les ajudes i els incentius. Aquest corredor està impulsat per Catalunya, el País Basc, Navarra i Aragó i té la voluntat de multiplicar capacitats i sinergies al voltant de l’hidrogen amb la creació d’un ecosistema de més abast. S’hi impulsa el desenvolupament de cadenes de valor geogràficament més àmplies en les quals s’articularan la producció i el consum, amb la indústria i la mobilitat com a camps principals, i s’hi promouen col·laboracions tecnològiques i formatives. Tot plegat, per aconseguir el posicionament com a macroregió europea de referència en la societat i l’economia de l’hidrogen.
A més, la setmana del 14 de novembre, una representació de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya formarà part de la delegació de regions de la Unió Europea, entre les quals Catalunya, que visitarà diferents regions del Japó, amb l’hidrogen com un dels tòpics principals. Així, es visitaran empreses, centres tecnològics i parcs científics amb presència de les tecnologies de l’hidrogen. Aquesta visita de regions Europa-Japó es desenvolupa dins un marc exploratori de cooperació interregional de la Unió Europea amb altres àrees del món. A començaments de l’any 2023 les regions japoneses seleccionades tornaran la visita a Europa i algunes d’elles, a Catalunya.