A mitjans dels anys 60, Jacint Salicru va decidir muntar un petit taller en un garatge de Sant Celoni per fabricar transformadors reguladors de tensió. Gairebé sis dècades després, Salicru és un referent mundial en els sistemes d'alimentació ininterrompuda (SAI), que exporten a més de 130 països i que es troben al tren d'alta velocitat de La Meca, a la muralla xinesa o a instal·lacions fotovoltaiques de les Galápagos. L'objectiu és el mateix: una vida sense interrupcions en el subministrament elèctric. Entrevistem Ramon Falguera, Director de Vendes Corporatives de Salicru, per fer un repàs a l’estat actual de l’empresa, al moment que viu el sector i les perspectives de futur.
Quina creus que és la vostra major contribució a l’eficiència energètica en aquest àmbit?
Portem 60 anys desenvolupant equips que optimitzen el consum d'energia, redueixen les pèrdues i garanteixen un subministrament elèctric de qualitat. Qualsevol dels nostres equips està pensat per optimitzar. Els SAI i estabilitzadors de tensió allarguen la vida útil dels equips connectats en treballar per un corrent sense pertorbacions, i això s’acaba traduint en una reducció del consum energètic, i per tant és una disminució de despeses i d’impacte ambiental. Els variadors de freqüència i inversors solars ho fan de manera directa, a través de generar energia solar o bé de programar motors elèctrics per tal que el seu rendiment sigui òptim.
Quins projectes destacaries d’aquells que teniu en marxa actualment?
Hem treballat i treballem en la modernització de la xarxa elèctrica de diversos països, amb mercats importants dins l’Àfrica o l’Àsia Pacífic. Togo, Ghana... el Marroc és un país on exportem molt de producte. Un cas recent, vam servir uns estabilitzadors de tensió a Togo, per a un centre sanitari, que és un sector on estem molt consolidats amb els nostres SAI, un gran nombre d’hospitals europeus ho demostra. Un dels nostres punts forts també és el sector ferroviari, on hem desenvolupat gran quantitat d’equips per a línies d’alta velocitat, a Espanya, a Turquia, i actualment tenim dos projectes molt forts d’alta velocitat als continents asiàtic i americà. Val a dir que en l'àmbit nacional, ara mateix estem treballant en el prototip de la Ferrolinera, amb un equip que converteix el corrent continu de les catenàries de la xarxa de rodalies en corrent altern aprofitable per a càrrega de vehicles elèctrics.
La vostra oferta es basa en bona part en Sistemes d’Alimentació Ininterrompuda (SAI). Per què vau decidir apostar per aquest àmbit?
Aquest any celebrem el cinquantè aniversari del nostre primer SAI. Salicru va néixer en un petit taller, manufacturant transformadors. Es va veure que les necessitats tecnològiques de l’època anaven cap aquí. Força avançats, no? Es va identificar una necessitat creixent de protegir equips crítics davant d'interrupcions elèctriques. Tenim un mercat domèstic importantíssim, perquè la tecnologia cada cop és més reduïda de mida, però també més sensible i molts equips o components electrònics s’avarien per pertorbacions elèctriques. Un tall de corrent pot fer destrosses electròniques molt importants. I en grans infraestructures, venem a aeroports, ferroviària i centres sanitaris, com hem comentat, i cada cop més tenen més èxits els SAI modulars, que aprofiten molt els data centers. Justament, l’auge dels centres de dades ens reafirma avui dia la bona decisió d’apostar pels SAI. No som conscients del volum d’equipaments que necessiten protecció energètica, i és bàsic per a les necessitats del dia a dia.
Quin dels vostres productes destacaries com aquell més diferencial en el seu mercat?
La conjuntura mana i ara l’auge de fotovoltaica és molt important. Com a usuaris volem reduir la factura d’electricitat, però també tenim cada cop més consciència respecte de l’emergència climàtica i la generació d’energia no contaminant. Moltes empreses estan nodrint les seves teulades amb plaques, perquè se sumen a l’acció. Així que els inversors solars s’han convertit en un producte molt vistós. Alguns productes queden entre bambolines, però constitueixen la solidesa de l’empresa: Salicru va néixer fent transformadors, i seguim tenint un apartat industrial que s’hi dedica exclusivament. El mercat de variadors també creix, i té molt d’èxit el bombament solar. Hem instal·lat equips per reg, i fa poc vam participar en un projecte molt important de circulació d’aigua al Delta de l’Ebre.
Només el 10% de les instal·lacions d'autoconsum tenen un sistema d'emmagatzematge.
Hem de ser més conscients de la importància d’emmagatzemar, perquè la tecnologia actual és bona i cada cop serà millor. Les nostres bateries d’equips fotovoltaics són d'io liti, i el nostre equip de R+D també investiga nous materials que apareixen. La tecnologia avança molt ràpidament en aquesta àrea, i si com capaços d’implementar una gran xarxa d'aquests sistemes, derivaria en una major independència energètica i a una xarxa elèctrica més resilient.
Quins avantatges us ha portat l’avenç en la digitalització i les noves tecnologies en la vostra activitat i que permeten, per exemple, el control de dispositius electrònics en remot?
La digitalització ens ha permès millorar la gestió i el control dels nostres dispositius, així com oferir als nostres clients solucions més adaptades a les seves necessitats. La capacitat de controlar dispositius en remot ens permet una resposta més ràpida i eficient davant d'incidències. La introducció de l’Internet of Things (IoT) és clau per a una digitalització de l’activitat industrial centrada en la interconnectivitat, l’automatització, l’aprenentatge automàtic, la intel·ligència artificial i el processament de dades en temps real. Aquesta digitalització, la Indústria 4.0, pretén millorar els nivells de productivitat, eficiència, fiabilitat i rendibilitat. La contribució de l’IoT als SAI és la comunicació entre el sistema i la càrrega per tal de conèixer el seu estat i anticipar-se a les necessitats de suport. Aquesta informació també pot ser gestionada de manera remota per responsables i tècnics. El SAI es converteix, per tant, en un equip altament connectat i dotat de funcions avançades com el registre d’esdeveniments, el monitoratge continu de la qualitat elèctrica, la generació d’informes sobre l’estat de la bateria, etc.
Des de Salicru tracteu d’impulsar també la transferència de coneixement i la formació dins l’organització.
La formació contínua és essencial en un sector tan canviant com el nostre, i és una de les prioritats de totes les empreses avui dia. Qualsevol empresa que no s’adapti a la formació té totes les de perdre. Ens agrada molt treballar en un planter d’empresa, i fidelitzar la nostra plantilla, amb plans de carrera i un aprenentatge continu. I és cert que costa trobar perfils, sobretot alguns professionals amb les habilitats específiques al sector informàtic. Però això és conjuntural, per tant, no ens espanta.
La xarxa elèctrica serà capaç d’assumir la quantitat de projectes de renovables que vindran?
La xarxa elèctrica actual necessita adaptar-se per poder assumir més renovables. Això implica invertir en infraestructura, tecnologia i formació. També caldrà fomentar la investigació i el desenvolupament de noves tecnologies que permetin una integració més eficient de les renovables.
Quin paper creus que tindran els consumidors en els pròxims anys per ajudar a descongestionar les xarxes i ser més eficients energèticament?
Els consumidors jugaran un paper clau en la gestió de la demanda energètica. No és tan difícil d’imaginar: en telefonia s’està començant a pensar en el 6G, amb la importància dels nodes i la capacitat de rebre xarxa però també generar-ne. Fa uns anys no imaginàvem l’abast d’internet, que ara tenim al mòbil amb tarifes il·limitades de dades. Energèticament... per què no es podria seguir una línia similar?
Quina és l'oportunitat més gran d’aquesta transició energètica?
L'oportunitat més gran de la transició energètica és la creació d'un sistema energètic més resilient, té a veure amb el que parlàvem ara. I pel que fa al 2050, hem d’assolir la neutralitat climàtica, tant sí com no. Perquè ens hi va la pell.