El CEEC, l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), la Xarxa R+D+I Energy for Society (XRE4S) i l’Institut Català d’Energia (ICAEN) han organitzat aquest migdia una nova edició de l’Innovation Day Energia, la jornada de referència en innovació al sector energètic a Catalunya. L’acte, que ha tingut lloc al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, ha reunit més de 150 professionals de l’energia, entre els quals tècnics, experts i investigadors del sector energètic, que han analitzat les darreres solucions i tendències al voltant de l’edificació sostenible i l’emmagatzematge de l’energia.

L’acte ha començat amb la benvinguda institucional per part de la directora de l’Institut Català d’Energia, Marta Morera, la directora de Desenvolupament Corporatiu i Transferència de Tecnologia a l’IREC, Marta Fonrodona, i del director d’Innovació d’Estabanell, Ramon Gallart. En la seva introducció a la jornada, Morera ha volgut destacar el paper de projectes d’innovació clau en l’avenç de la transició energètica a Catalunya, com ara PRISMA i PLEMCAT. Per la seva banda, Fonrodona ha afirmat que esdeveniments com aquests són importants per trobar espais on conviuen entitats de recerca, empreses i l'administració pública per tirar endavant la innovació més puntera. I per últim, Gallart ha tancat la benvinguda afirmant que “innovar no és només millorar el que ja es fa, sinó qüestionar idees preestablertes que aparentment semblen sòlides”.

Tot seguit, la jornada ha continuat amb una ponència per part de la directora d'Innovació d'InnoEnergy, Elena Bou, amb títol “Transició energètica, creixement econòmic  i economia, trilema o oportunitat?”. Bou, referent en l'ecosistema d'innovació de l'energia, ha posat de relleu la necessitat que “la innovació de la UE sigui comercialment viable per reindustrialitzar el país”. Per fer-ho, Bou ha reclamat “buscar unes condicions de competència justes i reciprocitat”, especialment en la relació amb països amb gran presència al mercat europeu, com ara la Xina. També, ha demanat a les institucions europees crear “nous incentius” que acompanyin la regulació que està impulsant la indústria de la transició energètica.

Un cop finalitzada la ponència, ha començat la primera taula rodona sobre emmagatzematge d’energia, moderada pel director de projectes singulars d’Eurecat, Agustí Chico, que ha comptat amb la presència del cap adjunt del departament de Sistemes Elèctrics de Potència a l’IREC, Lluís Trilla; la cap d'innovació a SENER, Nerea Alayo; i el responsable de desenvolupament de nova capacitat-generació hidràulica a Iberdrola, Carlos Serrano.

Els ponents han coincidit en què “no hi ha una solució única” cal la cooperació entre diferents agents per aconseguir la màxima eficiència. En primer lloc, Trilla ha parlat del repte de l’emmagatzematge a gran escala: “Treballem en la circularitat i en tecnologia per no dependre de materials escassos”, fent especial èmfasi en el desenvolupament de les bateries de fluxe. Per la seva banda, Alayo ha fet referència a l’hidrogen verd i el seu potencial d’implantació al nostre país per “fer-nos més independents energèticament” i, alhora,  descarbonitzar “indústries que són difícils d'electrificar”. I per últim, Serrano s’ha centrat en l’emmagatzematge hidràulic amb bombeig, una tecnologia que aporta capacitat de generació en grans quantitats i que permet gestionar excedents en les hores de més generació. 

A continuació, ha estat el torn de la taula d'edificació sostenible, moderada per la directora d'Innovació de WATTEGA, Esther Izquierdo, en la que hi han participat la cap adjunta al departament d’Energia Tèrmica i Edificació de l’IREC, Joana Ortiz; l’investigador de la Universitat de Lleida, Álvaro de Gràcia; i la consultora en sostenibilitat de NTT Data, Patricia Ruiz.

Els participants han debatut sobre l’impacte dels riscos climàtics en l’edificació del futur i han posat sobre la taula la necessitat de construir edificis més resilients “garantint les condicions de confort”. Els ponents, però, també han parlat de les dificultats de “generar vincles entre recerca i empresa” per transferir coneixement i, en aquest sentit, han posat en valor el paper dels fons  Next Generation per avançar en la implementació de mesures d’eficiència energètica en l’edificació. 

En la cloenda, la directora de Desenvolupament Corporatiu i Transferència de Tecnologia a l’IREC i integrant de la junta directiva del CEEC, Marta Fonrodona, ha volgut deixar palès que en innovació “no hi ha una solució única” i que “cal que col·laborem tots”. També ha destacat la importància d’espais com l’Innovation Day Energia per “generar sinergies” i fer que la innovació tingui “el major impacte possible”.

Fòrums d’innovació: Presentació de tecnologies i productes innovadors

Després de cada taula rodona, s’ha donat pas als fòrums d’innovació centrats en les dues temàtiques de la jornada i que han comptat amb ponències d’investigadors i emprenedors del sector. Els participants en el fòrum d’emmagatzematge han estat:

  • Juande Sirvent (IREC) qui ha presentat unes bateries d’estat sòlid innovadores que permeten reduir el volum i el pes en comparació a la tecnologia estàndard. 

  • Daniel Rueda García (ICN2) que ha presentat una tecnologia que simplifica el procés de producció de bateries, reduint els costos i alhora incorporant un disseny per sostenir més cicles que les bateries convencionals.

  • David Vadillo (Cellect Energy) ha presentat una plataforma d'anàlisi avançat de dades provinents de bateries que permet fer una gestió i operació de les bateries més eficient.

Els participants al fòrum d’innovació en edificació sostenible han estat:

  • Aleix Carrascull (Futurechromes SL) ha presentat un nou desenvolupament en finestres intel·ligents que responen a la llum i la temperatura, permetent augmentar el comfort visual i tèrmic, tot disminuint-ne el consum energètic.

  • Alexandra Ciuriuc (Eurecat) qui ha explicat en què consisteixen els “Living Labs”, uns bancs de proves per avaluar l'eficiència energètica de solucions descarbonitzades per al sector de l'edificació.

  • Iván Bellanco (IREC) que ha presentat els avenços del producte ALMMA, la unió de dos algorismes en una plataforma única per ajudar a la monitorització i gestió de sistemes de refrigeració i ventilació per tal que siguin més eficients i basats en energies renovables.

  • Isaac Domínguez (Escena 4.0) que ha presentat un nou model constructiu per espais culturals, hospitalaris i multifuncionals.