- Una seixantena de representants de diverses organitzacions de múltiples sectors d’activitat es reuneixen en una nova edició d’Innovation Day Energia.
- Els participants destaquen la demanda creixent per una gestió energètica eficient en infraestructures, en el sector agroalimentari o en el de l’esport.
En un context de crisi climàtica, pujada generalitzada del preu de l’energia i la nova era de la digitalització, la millora de la gestió i l’eficiència energètica al teixit productiu es consolida com una aposta de les empreses per incorporar noves tecnologies i solucions en el camp de l’energia.
L’enorme potencial innovador en el nostre país ofereix solucions, avui, als reptes presentats per les empreses en una nova edició d’Innovation Day Energia’, jornada coorganitzada entre la Xarxa de Recerca, Desenvolupament i Innovació Energy for Society (XRE4S), el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) i la Comunitat RIS3CAT Energia.
En aquest esdeveniment, en el qual han participat una seixantena de representants de diverses organitzacions de múltiples sectors d’activitat -administració, multinacionals, PIMES i start-ups- ha destacat la demanda creixent per millorar la gestió energètica eficient en infraestructures, en el sector agroalimentari o de l’esport, així com la gestió eficient dels residus.
Durant la jornada, quatre d’organitzacions han presentat els seus reptes en matèria de gestió energètica eficient davant els participants a l’esdeveniment. Pel que fa a els reptes presentats, Sorigué i el Clúster Català de la Indústria de l’Esport (INDESCAT) han coincidit en l’alt consum energètic que comporta la gestió de l’aigua i la necessitat de millorar els procediments per disminuir l’impacte mediambiental.
La digitalització també ha estat protagonista de la sessió. En aquest sentit, COMSA ha assenyalat la importància de digitalitzar l’energia i la gestió energètica en els edificis. La corporació ha afirmat la importància de la millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions i l’augment de la rendibilitat dels serveis de gestió, la identificació de punts crítics on es produeix un consum excessiu d’energia són clau.
Sorigué remarca la importància de generar energia a les plantes depuradores d'aigües residuals a partir de residus sòlids urbans o la valorització dels residus de poda, apostant per un enfocament d'economia circular.
En la mateixa jornada, les organitzacions participants han mostrat la voluntat d’establir col·laboracions amb centres de recerca i tecnològics per tal d’abordar la necessària descarbonització de la seva activitat.
El Cluster FoodService de Catalunya posa de manifest l'elevat consum de les cambres frigorífiques, especialment al sector agroalimentari i la restauració. Assenyalen que l’optimització global dels sistemes de refrigeració pot suposar una reducció molt important del consum elèctric. En la mateixa línia, INDESCAT apunta que cal una reducció de consums i millorar les instal·lacions per a ser més eficients energèticament des del sector de l'esport.
En la segona part de la jornada, els diversos centres de recerca, tecnològics i start-ups participants han presentat les seves solucions a cadascun dels reptes presentats, amb la intenció de promoure projectes conjunts de caràcter innovador. Diversos grups de recerca de l’IREC, EURECAT, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat de Lleida, Universitat de Girona, Universitat de Vic (UVic-UCC) i la start-up The Predictive Company han presentat les seves solucions als reptes presentats per les empreses. Destaquen les solucions en digitalització de processos de gestió i analítica de dades avançada, l’ús de la intel·ligència artificial, l’optimització energètica a baixa temperatura o la recuperació de la calor, l’ús de les energies renovables per a disminuir costos de l’energia, la implementació de tecnologies basades en l’hidrogen o la producció de combustibles sintètics a partir de residus sòlids urbans amb processos termoquímics, biològics o electroquímics.
La jornada ha finalitzat amb un espai B2B entre els diversos participants en el que s’han dut a terme diverses de reunions que han permès posar en contacte de forma específica els demandants de solucions amb els solucionadors.