A ningú se li escapa que l’energia és un dels temes d’actualitat més tractats durant aquestes darreres setmanes. L’augment dels preus registrats, tant en el marc tarifari d’energia elèctrica com en el cas del gas, ha generat un repte tant per a les economies familiars com en la gestió empresarial.
En aquest sentit, el II Cicle de descarbonització de la indústria, dividit en dues sessions que s’han desenvolupat els dies 25 d’octubre a la Cambra de Barcelona i el 28 d’octubre al Molí Fariner, la seu de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Martorell, ha posat de manifest la necessitat de gestionar l’input energètic com a factor clau de competitivitat i sostenibilitat en les empreses. Les dues sessions han comptat amb una 214 assistents, ja sigui de forma presencial o online.
Posicionament i reivindicació empresarial sobre la competitivitat de les empreses en l’entorn energètic actual
En la sessió desenvolupada al Digital Hub de la Cambra de Barcelona, es va contextualitzar quin és l’estat actual de l’entorn energètic, els motius que ens han portat a aquest punt i les reivindicacions empresarials i el punt de vista de les administracions.
Luis Melé, director d’optimització energètica d’OPYCE va introduir la situació actual del marc tarifari i el context postcovid. Melé va estimar que els preus del gas i de l’electricitat es podrien començar a estabilitzar a partir del 2n trimestre de 2022, però a preus alts.
Per la seva banda, Juanjo Escobar, cap de la divisió energètica de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), també va plantejar una possible estabilització dels preus, també per sobre dels que teníem com a referència abans de la Covid-19. Així, va destacar que les iniciatives d’autoconsum i eficiència per part de les empreses han de prendre protagonisme en un context que ja és volàtil. Escobar va remarcar la importància de generar energia a les companyies i reduir a un terç el consum energètic actual perquè hi hagi un entorn sostenible.
Álvaro Luna, director del centre de recerca de Sistemes Elèctrics d’Energia Renovable (SEER) de la UPC va presentar el marc europeu en matèria de transició energètica, els fons de recuperació o els fons NextGeneration de la Unió Europea: arribaran 140.000 milions d’euros a Espanya. Així mateix, va exposar el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència “España puede”, que ha previst el govern espanyol.
Ricard Gil, director d’expansió i obres de La Sirena va exposar l’experiència de la companyia de productes congelats en matèria d’eficiència energètica. Gràcies a la seva nova estratègia han aconseguit una reducció del 20% en emissions de CO2 i un estalvi energètic notable.
En la taula de debat, moderada per Francesc Ribera, clúster manager del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) hi varen participar Raimon Mariné, president del Clúster de Bioenergia de Catalunya (CBC), Xavier Pastor, expresident del clúster d’energia solar Solartys i Joaquim Daura, vicepresident del CEEC. Es va debatre la poca implantació de les energies renovables a Catalunya, així com els beneficis en la millora dels ecosistemes que aporta la Biomassa. D’altra banda, el 80% de les emissions de CO2 son derivades de l’energia, fet pel qual és necessari canviar el rumb en l’obtenció d’energia, apostar per les renovables i també reduir el consum. Per fer-ho, cal sensibilitzar la societat i el teixit empresarial sobre la necessitat urgent de promoure un canvi en els hàbits de consum.
A continuació trobareu l’enllaç per poder veure la sessió en diferit:
Visió tecnològica i econòmica de la generació i consum d’energia renovable a la indústria
El Molí Fariner, seu de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Martorell, va acollir la 2a sessió d’aquest II Cicle de Descarbonització de la Indústria, amb la participació de diferents empreses consolidades que van exposar els seus reptes de descarbonització i l’estratègia i accions que han dut a terme en la gestió de l’energia en el negoci. La presentació institucional va anar a càrrec de Ramon Talamàs, president de la Comissió d’Economia Circular, Indústria i Competitivitat del Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya; i Joan Carbonell, Conseller de medi Ambient, Cultura i Memorial Democràtic del Consell Comarcal del Baix Llobregat.
Mariona Coll, cap de la Unitat d’Indústria de l’ICAEN va introduir en la seva intervenció les línies d’ajuts actuals en matèria d’eficiència energètica a la indústria i especialment aquelles que inclouen mesures per a la descarbonització.
Carlos Velázquez, director de Sostenibilitat de Roca, i Arnau Pi, Sustainability manager Iberia de Nestlé, varen exposar l’experiència i el pla d’actuació en matèria d’energia i sostenibilitat de la companyia, així com els reptes de descarbonització, alineats amb els ODS. Ambdós van remarcar la necessitat que les administracions s’impliquin amb ajuts per poder complir amb els objectius de zero emissions, abans del 2050.
Judit Massana, responsable de sostenibilitat a Liven va presentar les accions de la companyia en la millora de l’eficiència energètica i la reducció d’emissions i d’altres beneficis que va aportar a la companyia, a través d’un sistema basat en la combinació de fotovoltaica i biomassa.
Per la seva part, Jaume Gázquez, de Serafí Indústries Gràfiques, va exposar l’estratègia de l’empresa en matèria de descarbonització. La companyia ha aconseguit substituir un 30% de la potència total instal·lada per energia fotovoltaica i ha reduït 53.000 kg d’emissió de CO2 a l’any.
Irene Pérez, tècnica de projecte Rubí Brilla de l’Ajuntament de Rubí, va parlar sobre el projecte rubinenc de servei de compra agregada d’energia industrial, mitjançant el qual s’ha aconseguit un estalvi d’emissió de 5.500 tones de CO2 i 633.000 euros d’estalvi en 3 anys per les 69 empreses adherides al projecte.
Per últim, va tenir lloc una taula rodona amb la visió de les enginyeries pel que fa a la descarbonització, i els reptes i les oportunitats que planteja. Van participar-hi Raimon Argemí (AESA), Xavier Pastor (Aliter Group) i Josep Maria Piguillem (Efiener), en un debat moderat per Marc Cortina, director del clúster de Bioenergia de Catalunya.
La cloenda de la sessió va anar a càrrec de Xavier Fonollosa, alcalde de l’Ajuntament de Martorell, que va destacar que el 87% de l’energia consumida a Martorell és per part de la indústria i que per tant, cal treballar i molt per a la transició energètica i la descarbonització en una de les ciutats més industrialitzades de Catalunya.
A continuació trobareu l’enllaç per poder veure la sessió en diferit.