El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) ha organitzat la 3a edició del CEEC Business Lunch d’aquest any, una trobada trimestral del clúster i els seus associats per debatre sobre temes d'interès per al sector, i que aquest cop va estar focalitzada en les finances sostenibles. La jornada, que va reunir més de 40 professionals del sector de l’energia i les finances, va comptar amb la participació del director general de Caixa d’Enginyers, Joan Cavallé, qui va compartir la seva visió sobre “La nova frontera de les finances: la sostenibilitat. Reptes i oportunitats.”.

L'acte va estar presidit per la presidenta del CEEC, Esther Izquierdo, qui va donar la benvinguda als assistents presents a la sala gran de l’Hotel H10 Cubik de Barcelona, assenyalant l’estret vincle que existeix entre el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya i Caixa d'Enginyers, una entitat cooperativa financera i asseguradora. “El dinar d’avui és un pas més cap a la relació de col·laboració que hi ha entre el CEEC i Caixa d’Enginyers des de fa molts anys”, va destacar.

Al llarg de la sessió, Joan Cavallé, director general del grup Caixa d'Enginyers, va fer un repàs als riscos derivats del canvi climàtic i el seu efecte en l’estabilitat financera, tot posant en valor la tasca de la cooperativa de crèdit que dona importància als impactes que poden tenir les inversions, més enllà de la rendibilitat . Per a Cavallé, és clau tenir en compte els elements extrafinancers, com ara la incidència i el volum d’emissions de GEI de l’activitat bancaria sobre el finançament d’empreses, per a poder gestionar aquests riscos amb èxit.

El director general de Caixa d’Enginyers també va parlar de les implicacions econòmiques del canvi de model energètic que s’està produint i va afirmar que “reduir el CO2 requerirà uns alts nivells d'inversió i això tindrà un impacte  en el sector bancari”. Per aquest motiu, Cavallé va insistir que “aquest nou paradigma  ha de portar cap a un canvi del model de gestió bancaria enfocat en el mitjà i llarg termini i introduir polítiques de riscos en la presa de decisions”.

D’altra banda, va destacar els plans de finançament endegats per la UE, fent referència als Next Generation, i va assenyalar la necessitat d’invertir en innovació tecnològica com l’única sortida per resoldre la crisi climàtica. Segons dades de la consultora McKinsey, 5 grups de tecnologies per si mateixes podrien reduir el 40% de les emissions d’efecte hivernacle pel 2050. No obstant, el finançament i la inversió anual necessària per assolir aquest objectiu està encara per sota de les xifres desitjades.

Un altre dels temes centrals de la presentació va ser el nou marc regulatori de la UE per assolir la neutralitat climàtica al 2050, especialment la taxonomia verda, la qual marcarà les activitats econòmiques d’empreses i institucions en els propers anys. “Actualment, quan algú vol invertir, fem un test sobre les característiques del producte per conèixer el seu grau de sostenibilitat”, va  comentar Cavallé.

Tot i així, el sector bancari té encara una gran part de les seves inversions en empreses amb grans emissions de gasos d’efecte hivernacle. Per aquest motiu, el director general de Caixa d’Enginyers ha volgut posar en valor la divisa de la seva entitat que “parla d’impactes de la inversió i no només de rendibilitat”, tot subratllant la rellevància del compromís de Caixa d’Enginyers també en l’àmbit social per no deixar ningú enrere.

Pel que fa als objectius climàtics, Cavallé ha compartit  la feina feta fins ara per part de la seva entitat per adaptar-se als ODS establerts per Nacions Unides. El director general de Caixa d’Enginyers ha afirmat que "la cartera de l'entitat té un perfil molt més descarbonitzat i actualment està alineada amb els objectius de descarbonització 2050”.

Un cop finalitzada, la ponència va donar pas al dinar amb representants del sector de l’energia i les finances que va servir per a consolidar els lligams entre els dos àmbits. Poc després hi va haver un torn de preguntes obert al director general de Caixa d’Enginyers, en què els membres del CEEC van poder fer preguntes sobre l’horitzó econòmic en un context complex dins del sector de l’energia, tot compartint algunes de les seves impressions.