- La jornada, que ha tingut lloc al COEIC i que ha estat organitzada pel Grup de Treball de Geotèrmia (GTG) del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i l’Institut Català d’Energia (ICAEN), ha comptat amb l’assistència de més d’un centenar de professionals de l`àmbit de la geotèrmia.
- Aquesta edició ha estat dedicada a donar a conèixer el concepte de les Xarxes de Districte de Fred i Calor modernes o de 5a generació (5GDHC networks).
- Sis ponents internacionals, entre ells experts provinents de Dinamarca, Alemanya i el Regne Unit, han aportat una visió general de l’aplicació i l’experiència d'aquestes xarxes a Europa.
El Grup de Treball de Geotèrmia (GTG) del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i l’Institut Català d’Energia (ICAEN) han celebrat aquest matí la Jornada de GeoEnergia a Catalunya que en aquesta ocasió ha anat dirigida a donar a conèixer les Xarxes de Districte de Fred i Calor modernes o de 5a generació (5GDHC). L’acte, celebrat al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya amb l’assistència de més d’un centenar de professionals de la geotèrmia i el sector energètic, ha comptat amb la participació de sis experts internacionals que han aportat una visió general de l’aplicació i l’experiència d'aquestes xarxes a Europa.
L’acte ha començat amb la benvinguda institucional per part del degà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Narcís Armengol, la directora de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Miriam Moysset, el cap de l’àrea de projectes energètics sectorials de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Jaume Margarit, i el president del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), Joaquim Daura.
Durant la seva intervenció, Daura ha insistit en la necessitat d’impulsar el procés de descarbonització de l’energia i ha fet referència a dos processos claus per assolir-lo: l’electrificació de la mobilitat i dels edificis. En aquest sentit, el president del CEEC també ha volgut deixar palès el paper cabdal que tindrà la geotèrmia per assolir aquest objectiu: “Si hi ha una tecnologia adaptada a la climatització eficient és la geotèrmia. Ens dona disponibilitats, podem gaudir-la tot l’any, és propera, d’alta eficiència, i és fàcilment hibridable”, ha afirmat.
Tot seguit, abans de donar pas a les ponències de la jornada, ha pres la paraula Ignasi Herms, cap de l'Àrea de Recursos Geològics de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Herms ha parlat de la situació actual de la geotèrmia a Catalunya i el seu futur, que segons ha comentat, estarà marcat per l’electrificació i les bombes de calor. Herms també ha assenyalat dos camins per la seva implementació: el primer, basat en solucions individuals, i el segon basat en un mix de solucions d’instal·lacions individuals i col·lectives amb xarxes de climatització de 5a generació i on la geotèrmia podria tenir un paper rellevant”.
Finalitzada la seva intervenció han començat les ponències protagonitzades per sis experts d’àmbit internacional especialitzats en les xarxes de 5a generació (5GDHC). La primera d’elles ha anat a càrrec de Soren Skjold, de Thermonet Denmark, qui ha explicat el concepte de les xarxes de districte de fred i calor del tipus 5GDHC, com a nou paradigma. Per la seva banda, Søren Erbs, de VIA University de Dinamarca, ha presentat el projecte CoolGeoHeat, basat en l’aplicació de les xarxes 5GDHC a Dinamarca. I més tard, Marco Wirtz, de la RWTH University i nPro Energy, ha fet una presentació de forma telemàtica sobre l’ús de les xarxes 5GDHC a Alemanya, destacant el paper que ha tingut l’energia geotèrmica en superfície.
Després de la pausa per al networking entre els gairebé 130 assistents, s’han reprès les ponències internacionals. La següent de les ponents ha entrar en escena ha estat Lisa Treseder de Kensa Utilities UK, amb la seva presentació ‘Ground Source Heat Pumps with Shared Ground Loop Arrays. Experiences from the UK’ per explicar els projectes que té la companyia britànica en l’àmbit de la geotèrmia al sud-oest d’Anglaterra. Més tard ha estat el torn de Francesco Milani, d’ARCbcn, qui ha presentat el projecte Hypergryd coordinat per la mateixa enginyeria catalana i que està destinat al desenvolupament de xarxes híbrides d’energia intel·ligents (Smart Hybrid Energy Networks). Per últim, ha fet la seva ponència Jesús Teixidor, de SUNO Enginyeria, qui ha parlat del potencial de les xarxes 5GDHC amb geotèrmia en Comunitats Energètiques a Catalunya.
Com a punt i final, la jornada ha comptat amb una taula rodona al voltant de la descarbonització del sector domèstic a Catalunya i com hi poden ajudar les xarxes de climatització de 5GDHC renovables. Hi han participat el director de l’Institut de Recerca de Catalunya, Dr. Joan Ramón Morante; el Director tècnic del Consorci de l’Agència Local d’Energia de Barcelona, Manel Torrent; el Subdirector d’Enginyeria i Recursos Geològics, Joan Palau, de l’ICGCat; el responsable de Coordinació Tècnica Innovació i eficiència energètica de l’INCASÒL, Fernando Aranda, i el cap de l’Àrea de projectes energètics sectorials de l’Institut Català d’Energia, Jaume Margarit. La taula ha estat moderada per Àlex Olives, de Quadrifoli Enginyers.
Podeu visualitzar el vídeo de la Jornada al canal YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=6gA6peTQK8Q