Aquest matí el Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya i Eurecat hem organitzat el cinquè taller d’àrees estratègiques, dedicat a les xarxes intel·ligents (smart grids) i la digitalització. El taller s’ha centrat a fomentar la innovació i l’impuls de noves iniciatives en aquest àmbit que puguin contribuir al desenvolupament futur d’aquesta àrea estratègica.
La primera part de la sessió ha estat enfocada a l’exploració i generació de noves idees. La metodologia d’ideació emprada pels experts d’Eurecat, Circe Serra i Daniel Casado, ha permès els participants d’aquest taller posar en pràctica tota la seva creativitat i generar propostes innovadores en l’àmbit de les xarxes intel·ligents i digitalització. Entre les tècniques utilitzades hi ha hagut metodologies de pensament creatiu (design thinking), SCAMPER, World Café o brainstorming.
Aquesta dinàmica de coideació s’ha organitzat al voltant de quatre àmbits de treball prèviament detectats: el desenvolupament de negoci i l’impuls a la innovació col·laborativa, nous models de negoci i demanda de perfils digitals, i per últim l’atracció i captació de talent jove al sector energètic.
Un cop finalitzat l’espai de generació d’idees i després d’una pausa amb espai per al networking, els organitzadors han reprès la sessió per fer una clusterització i priorització de totes les propostes.
Entre els temes que més han sorgit hi ha l’estandarització de models i protocols per a la gestió de les dades, la flexibilitat de la demanda, la implantació de estàndards europeus en Smart meters o l’impuls a la formació en aquesta àrea i el suport en el recruiting, entre d’altres.
Tal com ha succeït en darreres edicions del cicle de Tallers d’Àrees Estratègiques del CEEC, l’equip d’Eurecat durà a terme un informe amb l’objectiu de fer un recull de les propostes i idees més destacades que hagin sorgit durant la sessió i d’aquesta manera poder dissenyar un pla d’activitats per a aquesta àrea, tot donant resposta al pla estratègic del clúster per a 2024.