Prop  d’una vintena de directius d'instal·lacions esportives (equips de gestió,  direccions d'instal·lacions i responsables de manteniment) han completat avui el  5è Curs  EFISport: Gestió d'Energia en Instal·lacions Esportives, una excel·lent  oportunitat per poder assolir una visió completa de les bases des gestió  eficient de les instal·lacions esportives des del punt de vista energètic. Al  llarg de les nou sessions de la formació s’han tractat temes com la  monitorització de consums a partir de la Intel·ligència Artificial, la domòtica,  i els sistemes més sostenibles de reutilització i estalvi d'aigua.

A banda dels continguts propis del curs, organitzat pel clúster català de la indústria de l’esport (INDESCAT) juntament amb el Clúster de l'Energia Eficient de  Catalunya (CEEC), el programa ha inclòs visites presencials a instal·lacions i centres esportius relacionades amb el temari tractat: enguany s’han visitat espais com la Fundació Claror Can Caralleu, CEM Camp del Ferro, CEM Turó de la Peira, Cercle Sabadellès 1856 i Club Natació Sabadell.

Els professionals participants han pogut conèixer casos d’èxit específics a cadascuna de les instal·lacions visitades. Entre d’altres, al Centre Esportiu Municipal Turó de la Peira, gestionat per ègora, organització sòcia d’INDESCAT, han descobert algunes tecnologies de climatització. Aquest equipament disposa d'una piscina climatitzada amb vuit carrers i tractament de desinfecció salí (aigua salada). La climatització de la piscina i la producció d'aigua calenta es produeix mitjançant un sistema d'aerotèrmia que aprofita la producció elèctrica fotovoltaica, provinent de les plaques que hi ha ubicades a la coberta de l’edifici.

En una altra de les instal·lacions visitades, el CEM Claror Can Caralleu, gestionat pel soci d’INDESCAT Fundació Claror, els integrants del curs han conegut diferents sistemes de digitalització i contractació energètica. En aquest sentit, cal destacar que una de les mesures del centre per reduir emissions és la compra d’energia verda, que es fa des del 2018. En el cas d’un fort increment del preu de l’energia, el centre disposa d’un mix d’energia provinent de fonts renovables.

Així mateix, els participants del curs han identificat tecnologies centrals de producció d'energia tèrmica i solar-elèctrica al CEM Camp del Ferro, gestionat pels següents socis d'INDESCAT: Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Federació Catalana de  Patinatge, Eurofitness, entre d’altres entitats com són l’AE Sant Andreu i el CP Congrés. El disseny i la construcció del complex esportiu segueix els criteris de l’arquitectura passiva, que té en compte les condicions climàtiques de l’emplaçament amb l’objectiu d’aconseguir la màxima eficiència energètica. L'equipament compta amb una instal·lació solar tèrmica, que pot arribar a cobrir un altíssim percentatge (70%) de la demanda d’aigua calenta sanitària del poliesportiu. A més, la instal·lació fotovoltaica genera part de l’electricitat que necessita l’equipament per funcionar i que autoconsumeix el propi edifici.

El Club Natació Sabadell, un altre dels centres visitats i que també és soci d’INDESCAT, ha acollit la sessió sobre economia circular aplicada al sector esportiu. Els participants de la formació han conegut l'entitat, que centra tota la seva activitat en l'aprofitament energètic mitjançant circuits tancats i circulars. Fa uns anys, el CN Sabadell va convertir el club en una entitat de consum gairebé zero en relació amb les energies fòssils, especialment el gas natural, necessàries per satisfer les demandes de calor de les seves instal·lacions.

David  Tapias, vicepresident  d’INDESCAT i director d’innovació de Fluidra, ha apuntat que " des d'INDESCAT ja fa anys que tenim el ferm propòsit d’acompanyar els nostres socis en el seu viatge cap a la sostenibilitat. Volem estar al seu costat i créixer junts en aquest camí perquè puguin assolir la transició energètica en l'àmbit de la indústria esportiva. Des del clúster fa més d'una dècada que treballem per aconseguir-ho amb activitats com aquest Curs EFISport, que ha finalitzat avui la seva cinquena edició”.

"Amb aquesta formació hem volgut posar a l'abast dels nostres socis les estratègies més innovadores per optimitzar l'ús de l'energia mitjançant la reducció dels consums i costos de la instal·lació, així com oferir-los coneixements pràctics per implementar tecnologies, energies renovables i pràctiques sostenibles als equipaments per minimitzar l’empremta de carboni. Els gestors d'instal·lacions esportives, que juguen un paper rellevant en aquesta transició, gràcies al curs ara disposen de més coneixement per contribuir al canvi positiu”, argumenta Tapias.

De la seva banda, Joaquim  Daura, president del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC), explica que “les afectacions i greus conseqüències econòmiques dels esdeveniments mundials que van fer pujar el cost de l’energia van obligar el sector a fer esforços per implementar mesures d'estalvi i d'eficiència energètica per tal de reduir costos. En aquest escenari, el CEEC i INDESCAT han unit forces novament per organitzar aquesta formació amb l’objectiu que els dirigents i responsables d'instal·lacions esportives puguin fer un pas més en la seva estratègia de descarbonització a través de l'ús de renovables i solucions d'eficiència energètica”.

El 5è Curs EFISport ha rebut el suport de la Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física, l'Institut Català d'Energia, ACCIÓ, la Fundació Catalana per a l'Esport, la Diputació de Barcelona, COPLEFC, Gestiona, i l’Associació Empresarial De Clubs De Natació De Catalunya. El mitjà oficial del curs ha estat Instalaciones Deportivas Hoy.