El ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha donat l'autorització prèvia a l'empresa aragonesa Forestalia perquè tiri endavant la polèmica línia d'alta tensió (MAT) que ha de creuar mig Catalunya, segons ha avançat l'ACN. El permís ha sortit publicat al BOE i és un pas endavant perquè algun dia sigui s'acabi construint aquesta línia, que ha de portar energia des de Terol fins a Begues, a l'àrea metropolitana de Barcelona, a través de 182,2 km, passant per 40 municipis catalans.
Tot i això, el text especifica que perquè s'acabi concedint el permís de construcció definitiu cal el vistiplau de la Generalitat, que fins ara ja ha fet dos informes desfavorables. Per les característiques de la línia –400 kV i amb afectació a més d'una comunitat autònoma– hauria de ser el govern de l'Estat qui en tingués l'última paraula, però el ministeri no el vol tirar endavant sense l'autorització de la Generalitat. Fonts del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han denunciat que "l'Estat no està assumint la seva responsabilitat" i han demanat que, si ho ha de decidir el Govern, se'ls transfereixi aquesta competència. Fins ara, la Generalitat ja ha fet dos informes desfavorables, al·legant que els faltava informació per poder aprovar l'informe d'impacte ambiental. Ara, torna a tenir la pilota sobre la teulada.
Aquesta línia de molt alta tensió ha provocat recels des del principi. Diversos ajuntaments, consells comarcals, les diputacions de Tarragona i de Barcelona i la Direcció General d'Energia de la Generalitat han emès informes desfavorables i grups ecologistes com el GEPEC hi han presentat al·legacions. De fet, el mateix Senat, amb el suport del PSOE, ERC, Junts i Teruel Existe havia aprovat una resolució per "denegar l'autorització" d'aquesta línia i la mateixa ministra de Transició Energètica, Teresa Ribera, va admetre el 2021 que aquest projecte "no tenia lògica i era desproporcionat".
La línia, que vol transportar energia d'una planta fotovoltaica que es dirà Jaime I i serà a Valmuel (Terol), està impulsada per Energías Renovables de Ormonde 36, S.L, que depèn del gegant Forestalia, una empresa multinacional aragonesa de renovables.