El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), ha atorgat 7,1 milions d’euros a 48 empreses de la demarcació de Lleida en el marc de la línia d’ajuts per a l’estalvi i l’eficiència energètica en la indústria. Aquests ajuts han generat una inversió total de 29 milions d’euros, i permetran contribuir a la descarbonització del sector industrial i avançar cap a un nou model energètic més net, sostenible i participatiu.

Aquestes xifres les ha donat la directora de l’ICAEN, Marta Morera, que avui ha visitat l’empresa lleidatana Metalic, SA, una de les beneficiàries d’aquest ajuts. La companyia ha substituït un equip de tall làser per un de nou, més eficient des del punt de vista energètic, i també ha eliminat un dels equips de producció de nitrogen dels què disposava per una instal·lació exterior de generació de nitrogen sense consum elèctric. Amb aquestes mesures, Metalic SA estalviarà l’emissió de 240,32 tones de CO2 anuals a l’atmosfera.

Precisament, aquests ajuts estan destinats a incentivar la inversió en equips productius i auxiliars -renovació d’equips, innovació en els processos productius, etc.- i a la instal·lació de sistemes de gestió de l’energia. L’objectiu és generar estalvi i eficiència energètica en la indústria manufacturera, reduir-ne el consum energètic i el volum d’emissions, i augmentar-ne la competitivitat. Aquestes actuacions també contribueixen a dinamitzar el sector dels equips i serveis energètics, com enginyeries, instal·ladors o fabricants, entre d’altres. Paral·lelament a l’ampliació del pressupost, també s’ha allargat la vigència de la línia fins a 30 de juny de 2024 o fins a que s’esgotin els recursos.

La dotació econòmica de la línia prové del Fons Nacional d’Eficiència Energètica, constituït amb aportacions procedents de la tarifa elèctrica –és a dir, dels consumidors- i creat a instàncies de la Unió Europea per tal que els estats contribueixin a la transició energètica. A Catalunya, l’ICAEN és l’ens que s’encarrega de gestionar-los i de rebre i avaluar les sol·licituds de les empreses.

El major autoconsum industrial de Catalunya

Aquesta mateixa setmana, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de la Direcció General d’Energia, ha atorgat a l’empresa lleidatana Nufri l’autorització administrativa per a construir la instal·lació solar per a autoconsum industrial més gran de Catalunya. L’equipament tindrà 14,175 MW de potència i s’ubicarà en dues parcel·les del municipi de Miralcamp (el Pla d’Urgell).

Aquest projecte és un exemple de com la indústria pot beneficiar-se de l’autoconsum fotovoltaic per proveir-se d’energies renovables i, al mateix temps, reduir la seva factura energètica i disminuir les seves emissions contaminants. A més, l’electrificació dels consums energètics permet augmentar l’eficiència energètica i també contribueix a incrementar la competitivitat. L’autoconsum fotovoltaic segueix en auge a Catalunya, i aquesta mateixa setmana Catalunya ha superat els 1.000 MW de potència en equips d’autoconsum fotovoltaic, repartits en poc més de 100.000 instal·lacions.