• L'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) considera que el risc per una apagada global a Europa és molt baix, ja que el sistema de xarxa elèctrica és robust i té plans de contingència
  • Els experts recorden que l'estructura del sistema elèctric europeu es divideix en zones independents, la qual cosa redueix el risc d'una fallada d'energia a gran escala, i que els països compten amb sistemes de reserva energètica per a intentar cobrir qualsevol problema de generació que es pugui produir
  • L’IREC treballa en projectes per a millorar la resiliència de les ciutats i de la xarxa elèctrica a nivell regional des d'un punt de vista del canvi climàtic i la ciberseguretat, i desenvolupa també tècniques de mitigació de l'impacte en cas d'apagada

Experts de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) consideren que les possibilitats que es produeixi una apagada global són molt baixes, ja que la xarxa elèctrica presenta una gran fiabilitat i l'estructura del sistema elèctric europeu es divideix en zones independents entre si per a evitar un col·lapse.

Malgrat que el risc és molt baix, els països amb més possibilitats de patir una apagada mundial serien aquells que importen el gas i altres combustibles fòssils de països de fora de la Unió Europea com Algèria, el Marroc o Rússia per a generar electricitat, segons ha explicat el responsable de grup de sistemes elèctrics de potència de l’IREC, José Luis Domínguez. “Si tens una gran necessitat d'importar aquests combustibles per a mantenir un nivell de generació, quan es produeix una fallada i no tens altres opcions per a cobrir aquesta demanda tens un problema i necessites que els veïns et puguin vendre els excedents”, ha recalcat.

Àustria, un dels països més preocupats per una possible apagada, té una dependència d'energia hidràulica del 50%, més crítica en èpoques llargues de sequera que augmentaran en el futur degut al canvi climàtic. A més, té un percentatge d'importació de gas de més del 20%. “Històricament és un país importador d'electricitat dels països veïns”, ha assenyalat l'especialista de l’IREC.

Entre les possibles causes d'una caiguda a nivell global, els experts apunten a la falta de potencial subministrament energètic dels combustibles per una certa generació existent en el sistema, la baixa producció renovable en uns certs períodes de temps i la falta de sistemes de ’back-up’, així com una fallada en els sistemes de previsió i predicció de la generació i el consum. Els ciberatacs i els fenòmens climàtics extrems podrien també afectar el sistema elèctric i energètic en general.

Des de l’IREC han insistit que aquesta caiguda és molt poc probable, ja que cada país és dependent de la seva seguretat elèctrica i, encara que tots estiguin connectats, poden treballar de manera separada. Espanya i Portugal tenen el mateix mercat elèctric, però l'operació de la xarxa és independent, la qual cosa augmenta la seguretat.

Sistemes de reserva de energia

En cas d'una potencial apagada global, els experts assenyalen que els països disposen de sistemes de reserva i d'excedents d'energia per a intentar cobrir qualsevol problema de generació que es pugui produir, encara que els costos siguin elevats. Segons Domínguez, “la xarxa elèctrica té a més mecanismes per a aïllar la fallada elèctrica i reconduir l'electricitat en poques hores, com va succeir aquest estiu, quan es va produir una gran caiguda del servei en tota la península per un tall en la interconnexió amb França i es va recuperar en poc temps”.

Així mateix, els especialistes de sistemes elèctrics de potència de l’IREC han recordat que les xarxes elèctriques, en tractar-se d'infraestructures crítiques, estan dissenyades per a aguantar la pèrdua total d'un o dos sistemes sense deixar de funcionar. Els països treballen amb sistemes de predicció i, en una situació extrema en la qual no es pogués aconseguir la generació necessària per a cobrir la demanda, existeixen plans per a assegurar l'energia en edificis crítics com a hospitals o parcs de bombers, desllastar unes certes càrregues que ja estan acordades i en el pitjor dels casos realitzar talls controlats de consum.

La xarxa elèctrica a España, fiable en alt grau

Domínguez ha assegurat que a Espanya la xarxa elèctrica és fiable en un grau alt i, a més, per llei ha de complir que de mitjana el temps màxim per usuari sense servei sigui inferior a una hora a l'any. En aquesta línia, ha comentat que a causa del canvi climàtic molts dels operadors d'infraestructures estan treballant per a detectar els punts vulnerables i poder assegurar així que l'impacte sigui mínim.

L’IREC, per part seva, també està treballant en diversos projectes per a millorar la resiliència no sols de les ciutats sinó de la xarxa elèctrica a nivell regional. Des d'un punt de vista del canvi climàtic i la ciberseguretat, l'Institut pretén prevenir el problema, la qual cosa redueix la probabilitat que es produeixi, però no l'elimina. Per això, l’IREC també aposta per desenvolupar tècniques de mitigació de l'impacte, a través de l'aprofitament de les energies renovables distribuïdes, la creació de microxarxes per a poder treballar de forma aïllada de la xarxa i la utilització de digitalització i intel·ligència artificial.