Les empreses Loxone, especialitzada en automatització d'habitatges i edificis, i sonnen, dedicada a l'emmagatzematge energètic, han anunciat una nova col·laboració tecnològica que permetrà optimitzar de forma automatitzada l'ús de l'energia solar a llars i empreses.

Es tracta d’una integració que permetrà coordinar de manera intel·ligent el consum energètic d'un edifici en funció de diferents factors com ara la producció solar, la previsió meteorològica o les tarifes dinàmiques d'electricitat. Aquesta integració serà possible gràcies al Miniserver de Loxone i els sistemes d'emmagatzematge intel·ligents de sonnen.

L'energia emmagatzemada a les bateries de sonnen es podrà gestionar de manera autònoma pel sistema de control de Loxone, prioritzant l'autoconsum i adaptant el funcionament de climatització, il·luminació, persianes o electrodomèstics segons les necessitats del moment, sense intervenció dels usuaris.

Entre les funcionalitats que permet aquesta solució destaca l’activació automàtica de sistemes de climatització quan hi ha excedent de producció solar; la priorització del consum elèctric quan les bateries estan completament carregades; la reducció del consum en cas de previsió de baixa generació solar; o l’ajustament dinàmic de l'ús energètic segons la presència de persones, l'hora del dia o l'estat de la xarxa elèctrica.

“La intel·ligència domòtica permet gestionar l’autoconsum energètic de forma automatitzada, controlant la producció fotovoltaica, els excedents d'energia, la càrrega de les bateries (ja siguin bateries solars o carregador del cotxe elèctric) i els consums de l’edifici.”, explica Meritxell Esquius, cap de Màrqueting de Loxone, qui també destaca sobre la solució l’optimització que suposa en l’ús de l’energia: “El sistema activa consums segons excedent solar o criteris definits com poden ser moments on les tarifes elèctriques són més econòmiques o prioritats de consumidors, amb monitoratge en temps real”, comenta.

La col·laboració entre les dues companyies reforça el paper de l'automatització i l'emmagatzematge com a elements clau per a l'eficiència energètica i la transició cap a models més sostenibles, i representa una oportunitat per a promotors, integradors i usuaris finals interessats a augmentar el grau d’independència energètica dels seus edificis.

“Aquesta aliança ens permet oferir una solució integral i de qualitat per a la gestió intel·ligent dels edificis amb emmagatzematge energètic. La integració directa amb les bateries sonnen facilita l’optimització de l’autoconsum, la reducció de la dependència de la xarxa elèctrica i l’adaptació dinàmica a les condicions de producció i demanda”, afirma Esquius.