PEUSA arriba aquest any al seu centenari consolidada com una empresa referent en serveis energètics al Pirineu català. En aquesta entrevista concedida al CEEC, el seu CEO, Marcel Dorna, fa un repàs a l’estret lligam de l’empresa amb el territori, ja des dels orígens quan es va constituir com una cooperativa pionera en el subministrament d’energia a través de centrals hidroelèctriques. Dorna, però, també mira al present i parla del camí per convertir-se en una empresa energètica 360º, centrada en l’àmbit de la generació, distribució, comercialització i ara també instal·lació, un àmbit que lidera la nova àrea de serveis que està impulsant la companyia.

Aquest any  celebreu el centenari de l’entitat, un moment històric per fer balanç. Quina valoració  en feu mirant enrere?

La celebració del centenari de PEUSA és per a nosaltres un orgull i, a la vegada, ens comporta el repte de continuar servint als nostres clients amb el mateix nivell de qualitat i compromís  amb què s’ha realitzat durant tot aquest temps. Ens considerem els hereus de la iniciativa d’un grup de persones de la Seu d’Urgell, els quals l’any 1925 varen constituir la Cooperativa original de la Companyia actual, amb l’objectiu de facilitar el subministrament elèctric als seus conciutadans de forma justa i fiable. Aquest esperit inicial, fonamentat en una vocació de servei responsable, és el valor central que sempre ha impulsat l’activitat de PEUSA.

En el transcurs del temps, s’han pogut realitzar les inversions en generació renovable i en infraestructures de distribució elèctrica, que actualment ens permeten facilitar un subministrament de qualitat basat en tecnologies netes i ambientalment sostenibles. Els criteris d’inversió i gestió, considerem que coincideixen amb l’objectiu actual de transició ecològica i energètica, en la qual nosaltres volem ser una part activa dins de l’àmbit que ens pertoca.   

Els inicis van  estar marcats pel paper de la generació a partir de les centrals  hidroelèctriques. Quina importància tenen ara en el volum de negoci de  l’entitat?

Igual que en tots els casos d’electrificació inicial del territori, l’origen de l’activitat de PEUSA prové de l’energia produïda per centrals hidroelèctriques. En el nostre cas, l’inici fou a partir de les centrals construïdes a finals del segle XIX, al voltant de la Seu d’Urgell.

Actualment, la Companyia disposa de tres centrals hidroelèctriques  situades al riu Valira, les quals produeixen aproximadament el 60% de l’energia que el grup comercialitza. El fet que aquestes centrals estiguin situades a la mateixa zona on Peusa du a terme les activitats de distribució i comercialització d’energia elèctrica, ens permet dir de forma general, que la major part de l’energia que subministra Peusa és renovable i de proximitat.  

Més enllà del valor conceptual de sostenibilitat, si ens referim al valor de les centrals en el volum del negoci de la Companyia, aquests actius els considerem fonamentals, atès que permeten equilibrar la gestió de les activitats de generació i comercialització elèctrica.

Seguint en  l’àmbit de la generació, quines altres fonts d’energia renovable tenen més pes  en el vostre volum de negoci?

En l’àmbit de generació estem estudiant diferents projectes, tant de tecnologia fotovoltaica com d’eòlica, que ens permetin ampliar la nostra cartera d’actius. No obstant això, fins aquest moment no n’hem pogut materialitzar cap. Esperem que en el mitjà termini algun d’aquests projectes puguin executar-se i d’aquesta forma incrementar el parc de generació de Peusa.

L’empresa continua amb el negoci de la  distribució i es manté com una de les entitats clau al territori amb 12.500  punts de subministrament. Quins son els objectius en aquest àmbit a curt i  mitjà termini?

L’objectiu principal de l’activitat de distribució és garantir la seguretat i la qualitat del subministrament elèctric, a la vegada que la implantació i la gestió de les infraestructures de la xarxa, s’integrin de forma positiva en el territori que ocupen.

La transformació del sistema elèctric que comporta la transició ecològica, amb el foment de la generació distribuïda, la mobilitat elèctrica i les diferents formes d’accés i gestió de l’energia a partir de l’autoconsum, requereix que la xarxa de distribució s’adeqüi per poder donar cabuda a la nova realitat. En aquest sentit, caldrà incorporar noves tecnologies que permetin fer una gestió activa de la xarxa i al mateix temps, reforçar les instal·lacions existents per facilitar l’accés als nous recursos energètics.

Quins reptes veus en la distribució  d’energia al territori per als propers anys?

L’activitat de distribució elèctrica és el pilar central del nou model energètic que impulsa la transició ecològica, que pretén substituir els combustibles fòssils per generació elèctrica renovable. El desenvolupament del model ha creat el concepte “d’electrificar l’economia”, com el resultat de la necessitat d’eliminar les emissions contaminats provinents dels combustibles fòssils, fent possible d’aquesta forma la lluita contra el canvi climàtic.

A la pràctica significa que la majoria de consums energètics passaran a ser elèctrics. És per aquesta raó que la xarxa de distribució esdevé l’element clau del nou model, ja que és la infraestructura que facilita el subministrament als punts de consum. Caldrà realitzar inversions importants per dotar a la xarxa de la capacitat suficient per donar resposta als nous requeriments.

D’altra banda, cal tenir en compte que l’activitat de distribució és una activitat regulada, la retribució de la qual depèn de les polítiques i directrius econòmiques del Ministeri per a la Transició Ecològica i de l’aplicació de les mateixes per part de la Comisió Nacional dels Mercats i la Competència. Des del sector de la distribució confiem que les polítiques que s’apliquin siguin les adequades per poder fer front a les inversions de forma segura i amb la garantia normativa corresponent.

L’augment de l’autoconsum i l’auge de la  figura del prosumidor està canviant el paradigma de les comercialitzadores. Com  s’hi està adaptant PEUSA?

Com hem dit a l’inici, l’objectiu principal de la nostra activitat és prestar un servei de qualitat als nostres clients. Des d’aquesta perspectiva, entenem la transformació de la figura del consumidor en “prosumidor”, com un canvi real de paradigma que ens obliga a evolucionar el tipus de servei. El consumidor passa a ser un agent actiu que té un accés directe a l’energia mitjançant l’autoconsum, i pot gestionar-la activament a través de sistemes d’emmagatzematge intel·ligent.

Ja fa més de 6 anys que hem afegit a la nostra cartera de serveis, el disseny i instal·lació de sistemes d’autoconsum fotovoltaic i de gestió activa de l’energia, que s’ajusten a les necessitats de cada client. Aquest servei el complementem amb tarifes elèctriques que valoren els possibles excedents de l’autoconsum, podent-los compensar en diferents contractes del consumidor.  

Recentment, PEUSA ha signat un acord de  col·laboració amb una instal·ladora de la zona per donar serveis d’eficiència  energètica.

Per consolidar el model de nous serveis energètics, recentment Peusa ha arribat a un acord d’integració amb una empresa instal·ladora de la comarca de l’Alt Urgell, que disposa d’una àmplia experiència i coneixements en instal·lacions d’autoconsum, de climatització, d’aerotèrmia i eficiència energètica. Aquest acord ens permet iniciar una nova etapa, en la que podrem satisfer les necessitats energètiques dels nostres clients mitjançant solucions eficients.

Per donar força a aquesta nova etapa, durant el mes de gener presentarem una nova imatge de Peusa que estarà acompanyada d’un lema amb el qual volem manifestar el nostre compromís amb el benestar de les persones.  

Quina importància té la innovació  tecnològica en el desenvolupament de nous serveis i en la millora de la vostra  activitat?

Com empresa de serveis energètics, entenem la innovació tecnològica com una necessitat vital per a la nostra activitat. Actualment, participem en un consorci d’empreses de diferents països europeus on de forma conjunta, estem treballant en el disseny d’un sistema de gestió activa de la demanda, que vincula els excedents de diferents instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic col·lectiu i la gestió d’un sistema d’emmagatzematge elèctric connectat a la xarxa de distribució de baixa tensió.

En aquest cas, el desenvolupament s’aplica en l’àmbit dels serveis als nostres clients. No obstant això, estem analitzant diferents opcions per desenvolupar noves tecnologies dedicades a la digitalització de la xarxa elèctrica i la gestió de la generació renovable connectada.   

Quines tecnologies creieu que seran claus  per al futur de PEUSA?

Considerem molt importants els avenços que s’estan realitzant en el camp de la intel·ligència artificial, estem molt atents a les solucions que es poden desenvolupar aplicant aquesta tecnologia. En el nostre àmbit, l’evolució del sector ens impulsa a la gestió de la xarxa en temps real de forma automatitzada, fet que comportarà l’anàlisi d’un gran volum de dades que requerirà eines de gestió avançada.

L’evolució anterior no serà possible sense una infraestructura de telecomunicacions sòlida i eficaç, amb el temps de resposta equivalent a la gestió dels sistemes en temps real. Les noves tecnologies que es desenvolupin en el sector de les telecomunicacions, seran claus per a la nostra activitat.

 Per altra part, no podem oblidar-nos de la gran importància que tenen tots els elements relacionats amb la ciberseguretat. La protecció dels sistemes és fonamental per a la garantia del subministrament i per a la privacitat de les dades que gestionem, per la qual cosa, la tecnologia vinculada als elements de seguretat i protecció de les infraestructures d’informació i telecomunicació és essencial i prioritària.

Una altra pota de la vostra cartera de  serveis és la mobilitat elèctrica amb una àmplia xarxa de punts de recàrrega.  Quina valoració en feu des que la vau posar en marxa i quins són els reptes en  un futur pròxim?

El primer punt de recàrrega  per a vehicles elèctrics el vàrem posar en funcionament l’estiu de l’any 2016. Han passat més de vuit anys i malauradament, no podem dir que la mobilitat elèctrica a la nostra zona  sigui una realitat evident. El sector identifica diversos factors que dificulten el desplegament del cotxe elèctric, principalment el cost del vehicle i una xarxa limitada de punts de recàrrega a la via pública.

Des de Peusa mantenim el nostre compromís en el desenvolupament de la mobilitat sostenible, ho considerem un dels elements claus en l’objectiu de descarbonització i de reducció d’emissions contaminants. No obstant això, pensem que seria molt positiu que des de l’administració pública s’impulsessin accions ambicioses, mitjançant ajudes econòmiques que facilitessin l’accés al vehicle elèctric i el desenvolupament d’infraestructures de recàrrega.

En l’àmbit de la sostenibilitat, vau participar  en el projecte d’Estratègies de Valor Compartit impulsat pel CEEC i ACCIÓ, un  pla per incorporar la sostenibilitat als òrgans de decisió de l’empresa. Quina  valoració en feu?

Fem una valoració molt positiva del treball que vam fer en el projecte d’estratègies de valor compartit. Per a nosaltres ha suposat l’elaboració d’un pla de treball que ens permetrà avançar en el model de gestió de l’empresa, tenint en compte criteris de sostenibilitat des de totes les perspectives empresarials i socials.

Quines mesures concretes heu adoptat per  minimitzar l’impacte mediambiental de la vostra activitat?

Som conscients que la nostra activitat genera un impacte en el territori, a través de les infraestructures de generació i distribució d’energia elèctrica que implantem i gestionem. Per aquesta raó, som molt curosos en la seva construcció i manteniment, per tal que la integració sigui la millor possible, afectant el mínim els espais naturals i a les activitats de les persones.

Concretament, tenim un pla de millora de l’aïllament de les línies aèries de mitja tensió, per a la protecció de l’avifauna, que contempla la reforma de trams de línies que estan situades en zones on podem preveure incidents.

Quin paper té PEUSA actualment en la  generació d’ocupació al territori? 

L’activitat de Peusa genera ocupació estable i de qualitat, en un entorn de treball d’àmbit tecnològic, que procura per a les persones treballadores el seu desenvolupament personal i professional. Actualment, el grup Peusa està format per 70 persones.

Quin pes específic vol seguir tenint PEUSA  al territori en els pròxims anys?

El propòsit de Peusa és consolidar-se com l’empresa de referència de serveis energètics a la zona del Pirineu català, diferenciant-se amb un servei de qualitat  que generi un impacte positiu per a les persones i el territori.