• Un total de 530 empreses del sector de l’energia eficient sumen una facturació de 16.000 milions d’euros i ocupen unes 28.000 persones a Catalunya
  • El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General d’Indústria, ha elaborat l’estudi estratègic del sector en col·laboració amb el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC)

El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Direcció General d’Indústria, ha elaborat l’estudi estratègic de l’energia eficient a Catalunya en col·laboració amb el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC). Segons l’estudi, un total de 530 empreses del sector de l’energia eficient a Catalunya sumen una facturació de 16.000 milions d’euros i ocupen unes 28.000 persones.

En la presentació de l’estudi, la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, ha destacat que “el sector de l’energia eficient serà clau en el trànsit cap  un model productiu més sostenible i això generarà també noves oportunitats de  negoci per les empreses catalanes”. La directora ha assegurat que “la  indústria postcovid ha de sortir enfortida i per fer-ho hem d’incrementar la  nostra competitivitat i fer-ho de manera sostenible”.

La presidenta del CEEC, Esther Izquierdo, ha explicat que “el sector de l’energia es troba  en  plena transformació, afrontant multitud de reptes per donar resposta a un repte  majúscul com és el del canvi climàtic que ja és una realitat. Davant d’aquesta  evidència ens cal actuar i fer-ho de la manera més eficient i eficaç”. Izquierdo ha afegit que “tots tenim clar que ens cal treballar per un canvi de  model energètic, social i econòmic i per a fer-ho ens cal la implicació de tots  els actors: govern, administració pública, empreses privades, centres de  recerca i ciutadania”.

El sector de l’energia eficient comprèn qualsevol activitat empresarial relacionada amb la producció, distribució i venda d’energia i de serveis energètics, així com tota la seva indústria proveïdora relacionada. Es considera preferentment l’energia d’origen renovable però no exclusivament. En general, tota la cadena de valor del món energètic s’orienta cap al canvi de model energètic.

Dins del sector de l’energia eficient es té en compte tota la cadena de valor relacionada i els principals agents serien:

  • Els operadors energètics: empreses orientades a la generació, distribució o comercialització d’energia.
  • Els proveïdors d’equipaments  i serveis per a la producció i distribució d’energia: empreses proveïdores de productes i components per a la producció, la distribució i la comercialització d’energia (panells, aerogeneradors, inversors, equipament per a la xarxa...).
  • La construcció i instal·lació  de plantes de diferents dimensions: empreses constructores de plantes mitjanes i grans de generació energètica (constructores, grans instal·ladors claus en mà o EPCistes, serveis d’instal·lació). També inclouria els serveis de manteniment d’aquestes plantes
  • Els Serveis i gestió  energètica: empreses que realitzen serveis de gestió energètica preferentment a empreses industrials o terciari. Poden ser empreses tipus ESE o empreses que fan aquests serveis venint d’altres àmbits (comercialitzadores, fabricants d’equips..)
  • Els fabricants de solucions  d’eficiència energètica: els fabricants d’equips i solucions que tenen una aportació significativa en l’eficiència energètica (climatització, il·luminació, materials de la construcció, domòtica,..)
  • Les empreses de Facility  Management: empreses enfocades a la gestió integral d’edificis terciaris i industrials on la part energètica pot estar inclosa.
  • Arquitectes, consultories i  enginyeries: empreses d’arquitectura, consultora i enginyeria que treballen en el sector de l’energia entre d’altres. Es poden identificar enginyeries especialitzades en instal·lacions de tot tipus, enginyeries d’obra civil o consultores en temes energètics.
  • Solucions TIC / Digitals pel  sector energètic: empreses amb solucions TIC o digitals pròpies i especifiques pel sector de l’energia (gestió de la xarxa, gestió de l’edifici, comercialització,..). També de tecnologies transversals (IOT, Dades, IA, Ciberseguretat,..) amb aplicacions en el sector.
  • Certificadores: empreses que duen a terme certificacions energètiques per a tercers
  • Serveis Financers: empreses enfocades a oferir finançament per a projectes relacionats amb l’energia (noves plantes, autoconsum, comunitats local producció, models de serveis,..)

El sector a Catalunya compta amb un ric ecosistema de R+D en l’àmbit energètic amb molts grups de recerca en els àmbits universitaris i en els centres tecnològics i de recerca. També disposa d’un nodrit grup d’empreses que presten serveis energètics als sectors industrials i terciaris gràcies a que Catalunya compta amb una demanda industrial potent i sofisticada en molts sectors (petroquímica, salut, automoció, alimentació,..).

La creixent digitalització del món energètic també és una oportunitat per les empreses existents i per start ups digitals. La fortalesa de l’ecosistema digital de Barcelona aplicat en aquest sector pot ser una avantatge competitiva en el futur.

Una altra característica del sector és la poca presència de mitjanes empreses en mercats internacionals. L’estudi apunta doncs que la internacionalització representa una gran oportunitat de creixement pel sector i sobretot per aquestes empreses.

Tendències i canvis en el  negoci

El sector energètic contribueix en un 74% a les emissions (transport, edificis, processos industrials,..) i, per tant, un dels principals resultats dels acords de París és la transició energètica cap una economia descarbonitzada. Els costos de produir energia renovable (fotovoltaica i l’eòlica) s’han reduït entre un 70 i un 90% en una dècada i ja tenen un cost més baix que altres energies fòssils. El punt d’inflexió serà aquest 2021, quan la inversió en energia renovable superarà al de la perforació de petroli i gas per primera vegada.

Més enllà d’aquest canvi, les grans tendències que es donen en el sector són:

1. Pes creixent de les renovables en la producció.

2. El consumidor actiu o “Prosumer” que passa a prendre moltes decisions sobretot vinculades als models d’autoconsum i de generació distribuïda tant a nivell domèstic, com de municipis i especialment a nivell industrial.

3. La digitalització al llarg de tota la cadena, però especialment al voltant de la xarxa que ha de canviar de forma radical per la generació distribuïda, l’autoconsum, les micro-xarxes, la gestió de la demanda; caldrà una major flexibilitat en la xarxa i sorgiran models d’agregació per consumir o per deixar de consumir puntualment.

4. L’electrificació del transport que suposarà un canvi en tota la cadena de valor d’un dels sectors més rellevants en l’economia.

5. Per últim, la necessitat de descarbonitzar les cadenes de valor industrials.

Reptes del sector

 Els principals reptes identificats en un sector tan ampli com aquest serien:

Aquests reptes empresarials es poden treballar de manera agrupada en iniciatives col·laboratives com el cas de les activitats que desenvolupa el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, un dels 29 clústers que formen part del Programa Catalunya Clústers de la Generalitat de Catalunya.

Les principals àrees de treball transversals són:

INNOVACIÓ, NOVES SOLUCIONS I  START UP’S:

  • Aspectes renovables
  • Emmagatzematge i bateries
  • Digitalització
  • Climatització i digitalització edificis

BUSINESS DEVELOPMENT & INTERNACIONALITZACIÓ:

  • Negoci de la instal·lació de parcs renovables i manteniment que requereix personal especialitzat
  • Clients tractors i gestió energètica de la seva supply chain.
  • Projectes d’agregació de demanda per polígons o clústers
  • Projectes d’Internacionalització i aliances o compres en països UE.
  • Participació en xarxes transversals internacionals de clients
  • Business Development & Internacionalització de les enginyeries i consultores

TALENT I RECURSOS  HUMANS

  • Creixent demanda perfils digitals, business Intelligence, gestió de dades, IA. Combinació perfils IT amb coneixement del mercat energètic
  • Atracció talent jove al sector energètic amb argumentari molt potent (renovables,...)

En resum, és un moment de grans canvis i oportunitats en el negoci energètic i en el cas de Catalunya disposa d’un ric ecosistema de centres de R+D i empreses, algunes grans que poden ser tractores i moltes pimes amb capacitat per innovar però escassament internacionalitzades.