- L'Innovation Discovery Workshop: Blockchain i Flexibilitat’ ha permès explorar les possibilitats que pot oferir el binomi Blockchain i Flexibilitat de la demanda.
- La sessió, organitzada amb la col·laboració de l’Ajuntament de Badalona, ha comptat amb la presentació d’un projecte sobre l’aplicació del blockchain en la flexibilitat per part d’un representant de la Universitat del sud-est de Noruega.
- El workshop ha finalitzat amb un espai de co-creació per trobar una solució en l’àmbit de la flexibilitat amb blockchain, en què ha guanyat la proposta feta per diferents empreses del CEEC
El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) i el Centre Blockchain de Catalunya (CBCat) han celebrat aquest matí l’Innovation Discovery Workshop: Blockchain i Flexibilitat', amb l'objectiu d'explorar les possibilitats que pot oferir el binomi Blockchain i Flexibilitat de la demanda en el context de transició energètica que viu Catalunya. La sessió, amb més de 40 assistents, ha servit per presentar un projecte de la Universitat del Sud-est de Noruega sobre l’aplicació del blockchain en la flexibilitat en la xarxa i ha comptat amb un espai per a la co-creació de noves solucions en aquest àmbit amb representants d’empreses del sector energètic. L’organització de l’acte, celebrat al Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN), també ha tingut la col·laboració de l’Ajuntament de Badalona, el Clúster Digital de Catalunya, l'Associació Entra i la Cambra de Barcelona.
La jornada ha començat amb la benvinguda institucional per part del Primer Tinent d'Alcalde de Badalona, Àlex Montornès, juntament amb la project manager del CEEC, Carla Rebés, el director de Nodes i sostenibilitat de CBCat, Carles Agustí, i la coordinadora del Node d'Energia, Lluïsa Marsal. Montornès s’ha referit a l’acord de col·laboració entre CBCat i l’Ajuntament de Badalona per acollir el Node d’Energia. “En l’actual context, cal replantejar-nos el consum energètic que fem, i aquesta és una prioritat pel consistori”, ha afirmat Montornès, qui també ha parlat sobre la posada en marxa d’una comunitat energètica a la ciutat de la mà del CBCat.
Tot seguit, ha intervingut la project manager del CEEC, Carla Rebés, qui ha explicat la tasca que està fent el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya en l’àmbit de la innovació col·laborativa, amb un total de 15 projectes en marxa, i ha destacat el paper que el sector de la flexibilitat de la demanda està tenint per accelerar el procés de transició energètica a Catalunya. Per part del CBCat, Carles Agustí, ha volgut posar en valor la tecnología blockchain i ha parlat de la necessitat de la seva implantació per contribuir a la “transparència, governança i l’empoderament de la ciutadania”.
La sessió ha continuat amb la presentació del projecte europeu per a l’aplicació del blockchain a la flexibilitat de la xarxa, a càrrec del professor de la Universitat del Sud-est de Noruega, Lasse Berntzen. Amb títol ‘Blockchain for Smart Grid Flexibility. Handling Settlements between the Aggregator and Prosumers’, Berntzen ha fet un repàs al model de negoci dels nous agregadors i com el blockchain pot integrar-se en la relació d’aquests operadors i els prosumers. Berntzen també ha parlat de les particularitats d’aplicar aquesta tecnologia en l’àmbit energètic públic i privat, i quins poden ser alguns dels beneficis en cada cas.
La ponència ha donat pas a un espai de networking, en què els més de 40 professionals del sector energètic han pogut debatre l’aplicabilitat de la solució presentada en el context de Catalunya. Durant aquesta espai, els organitzadors han aprofitat per preparar el segon bloc de la jornada i per presentar els projectes que el CEEC té en execució a la línia 2022b de les AEIs, un espai de co-creació entre les diferents empreses assistents a la sessió amb l’objectiu de trobar una solució blockchain en l’àmbit de la flexibilitat de la demanda. En aquesta dinàmica de grups hi han participat diverses empreses del CEEC, com ara ARCBcn, Bamboo Energy, Barcelona Energia, Biyiud, Electra Caldense, Estabanell, Factor Energia, Infraestructures de la Generalitat, Paci Global, Som Energia i Trèbol Energia.
Un cop finalitzat el temps d’ideació, els representants de cada grup han presentat la seva proposta davant dels organitzadors. La project manager del CEEC, Carla Rebés, juntament amb el Clúster Manager del Clúster Digital, Joan Puaté, la responsable de projectes i innovació d’Entra, Laura Luna, i la coordinadora del Node d’Energia, Lluïsa Marsal, han estat encarregats de fer les valoracions. Finalment, la proposta guanyadora ha estat la presentada pels representants de Barcelona Energia, Electra Caldense, Estabanell, Factor Energia, Infraestructures de la Generalitat, Som Energia i Trèbol Energia, tots ells membres del CEEC. La decisió, tal com ha explicat Rebés, no és menor, ja que es tracta d’una proposta orientada presentar-se en la propera convocatòria de les Agrupaciones Empresariales Inovadoras (AEI).