La preocupació pel canvi climàtic està arribant al sector immobiliari, el qual es troba enmig d’un procés de remodelació per tal d’oferir als ciutadans una comoditat més eficient, econòmica i saludable. Un dels sectors que més consum d’energia comporta és l’habitatge, suposant el 40% de l’energia total a Europa segons l'estratègia publicada per la Comissió Europea “Una onada de renovació per Europa”. Aquest fenomen és deu, principalment, al mal condicionament del parc d’edificis. Un altre aspecte que es destaca al mateix document és que el sector de la construcció és responsable del 36% de les emissions de diòxid de carboni (CO2). Aquestes dades posen de manifest la necessitat de trobar solucions que busquin l’aprofitament del recursos per a fer del sector de la construcció un sector més sostenible.
Els habitatges consumeixen el 40% de l’energia total a Europa perquè estan mal condicionats
Que el parc immobiliari no està adaptat a la situació actual és un fet. Així ho demostren les dades, amb la presència de tan sols un 3% d’edificis eficients a Europa. El fet que la resta, el 97%, no s’ajusti a uns nivells mínims d’eficiència comporta la pèrdua o desaprofitament d’energia, malbaratament dels recursos i contaminació, segons publica el Consell per l'Edificació Verd a Espanya (Green Building Council). La nova normativa europea “Eficiència Energètica en els edificis” està potenciant els plans de renovació d’edificis existents per tal d’assolir l'objectiu de que tots els països hagin descarbonitzat el seu inventari d'edificis pel 2050. Aquesta acció massiva del parc edificatori reduiria les elevades taxes de consum europees en un 5-6% com també baixaria les emissions de diòxid de carboni en un 5% aproximadament. Però, per aconseguir la descarbonització de l’economia, és necessària la participació de tots els agents socials implicats, públics o privats, i s’ha d’entendre aquest repte com un compromís social, on tots i totes ens trobem apel·lats pel planeta.
Només un 3% dels edificis de la Unió Europea són eficients. Com podem canviar aquesta tendència?
Avançar cap a una societat més sostenible i complir els objectius de descarbonització marcats és impossible a menys que es potenciïn projectes i treballs, la finalitat dels quals sigui fer efectiu aquest canvi de model. Aquests projectes s’han de treballar de manera local per tal que siguin efectius.
Un d’aquests projectes és el Programa d’Ajuts a la Rehabilitació Energètica d’Edificis (PREE) de l'ICAEN. El PREE busca promoure rehabilitacions eficients d'edificis existents per afavorir l'estalvi energètic, l'eficiència energètica i les energies renovables. El pressupost que suma aquest programa arriba fins els 43,8 milions d’euros, entre el Fons Nacional d’Eficiència i el FEDER. La major inversió es destinarà a l’anomenada opció A, la qual fa referència als edificis sencers. Per una altra banda, hi haurà l’opció B, la renovació de la qual es farà a parts d'edificis.
El PREE convida a tothom que compleixi els requisits a la rehabilitació energètica dels edificis existents, sense tenir en compte el seu ús o la naturalesa jurídica dels seus titulars. La seva vigència per a fer la sol·licitud és fins el 31 de juliol de 2021 o quan s’esgoti el pressupost disponible. Els beneficis energètics, econòmics i socials que suposa el fet de rehabilitar un edifici per tal que sigui energèticament eficient són molts, a més d’ajudar-nos a avançar cap a un futur més ètic, net i sostenible per nosaltres i les futures generacions.