S'ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el Reial Decret-llei 23/2020, del 23 de juny, pel qual s’aproven mesures en matèria d’energia i altres àmbits per la reactivació econòmica, que entra en vigor des d’avui, tot i que haurà de ser convalidada posteriorment pel Congrés.

La norma introdueix diverses qüestions rellevants per la transició energètica i per a les organitzacions que formen part del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC). Des del CEEC, concretament el Grup de Treball de Fotovoltaica, han elaborat una nota informativa per explicar els aspectes clau de la normativa que a continuació s'exposa. 

En primer lloc, pel que fa a la regulació dels permisos d’accés i connexió a la xarxa elèctrica, la norma estableix un seguit de fites a assolir en els pròxims mesos en relació a les autoritzacions administratives necessàries per la implantació d’instal·lacions de generació d’energia elèctrica, de manera que aquests dos permisos estiguin associats a projectes reals i ferms, perdent-se els avals constituïts si no es compleixen aquestes fites. A més a més, no s’admetran noves sol·licituds d’accés fins que no s’aprovi la normativa sobre accés i connexió per part del Govern i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.

Es defineixen els casos concrets en els que el promotor d’un projecte no necessitarà renovar determinades autoritzacions administratives si modifica el projecte de forma no substancial. També s’introdueix regulació molt concreta en relació als criteris per considerar si una instal·lació és la mateixa o no a efectes dels permisos d’accés i connexió.

Una altra de les qüestions que regula la norma per afavorir la instal·lació d’energies renovables durant la pròxima dècada, és l’habilitació d’un nou sistema de subhastes, que el Govern desenvoluparà reglamentàriament. Aquest nou marc estarà basat en el reconeixement a llarg termini d’un preu fix per l’energia, que permetrà abaratir la factura elèctrica.  

En la línia de l’activació econòmica, el Reial Decret-llei també facilita el desenvolupament i dona seguretat jurídica als nous models de negoci introduint noves figures en la Llei del Sector Elèctric:

  • La figura de l’emmagatzematge, que permetrà gestionar i optimitzar l’energia generada en les noves plantes renovables.
  • La hibridació, que possibilita combinar diverses tecnologies (fotovoltaica i eòlica, per exemple) utilitzant un únic punt de connexió ja existent, minimitzant així l’impacte ambiental.
  • La figura de l’agregador independent, que permetrà a diferents consumidors i productors d’electricitat participar en els diferents mercats del sistema elèctric.
  • Les comunitats d’energies renovables, que permeten als ciutadans i a les autoritats locals ser socis de projectes d’energies renovables en les seves localitats.

Per facilitar l’expansió del vehicle  elèctric, s’atorga la declaració d’utilitat pública a les infraestructures elèctriques associades als punts de recàrrega d’alta capacitat (amb potència  superior a 250 kW), fonamentals per permetre que s’obrin estacions de recàrrega ultra-ràpida en carretes, autovies i autopistes. En aquest sentit, la norma permet a les entitats locals, aquest any 2020, utilitzar fins a un 7 % del superàvit de l’any 2019 per finançar despeses d’inversió en vehicles elèctrics.

La norma també allarga la vigència del Fons  Nacional d’Eficiència Energètica fins a 2030. De manera excepcional es permetrà a les comercialitzadores que siguin petites i mitjanes empreses, ajornar el pagament de les obligacions amb el Fons corresponents a 2020, afavorint la recuperació de la seva liquiditat.