Des de fa més d'un segle, el nostre planeta no s'enfrontava a una pandèmia d’aquesta importància. El desig més globalitzat en aquest moment és superar l'actual alerta mèdica, i tots els nostres esforços estan totalment alineats amb aquesta causa.
Però també ens fem la pregunta de què passarà amb l'economia mundial un cop superada l'alarma sanitària; és clar que tots els governs afectats estan preparant accions que afavoreixin, en un futur proper, l'economia. Un clar exemple és l'anunci que ha fet recentment el primer ministre d'Itàlia, Giuseppe Conte, en el qual s'exposa el major pla d'estímul de la història del país, amb avals per valor de 400.000 milions d'euros.
També és important tenir en compte les declaracions d'Angel Gurría, secretari general de l'OCDE, on va afirmar que la pandèmia suposarà la tercera i la major crisi econòmica, financera i social de segle XXI, aquesta possibilitat no és molt encoratjadora, però posa en evidència quin pot ser el nostre futur.
A més, la consultora Deloitte ja ha anunciat, en un recent article publicat a la seva pàgina web, que la pandèmia tindrà un triple efecte sobre l'economia mundial: un impacte directe sobre la capacitat de producció, problemes en les cadenes de subministrament i distribució, i un impacte financer sobre les empreses.
No es pot saber a curt i mitjà termini quina serà l'evolució mèdica de la pandèmia de la COVID-19, i molt menys saber quin serà el seu efecte en l'economia mundial, encara que com apunta l'article publicat a La Vanguardia digital, titulat "El coronavirus, una crisi en forma de V ", es preveu que la caiguda de l'economia serà molt ràpida, i previsiblement la recuperació també ho sigui.
Moltes empreses han implantat el teletreball com a solució per mantenir l'activitat laboral, i sobretot, per estar preparats per quan aquesta situació canviï. D'acord amb les dades publicades a la fi del 2019 per l'EUROSTAT, l'Institut d'Estadística Europeu, només un 3% dels espanyols treballaven a distància, aquesta xifra comparada amb el 15% dels Països Baixos, Finlàndia o Luxemburg semblava realment baixa, ara la situació ha canviat de forma radical, i les xifres han assolit valors inimaginables en altres contextos.
La veritat és que gràcies al fet que haurem disposat dels mitjans tecnològics necessaris com ara connexions Wifi, accés remot a servidors, el correu electrònic, diverses opcions per poder realitzar vídeo trucades, etc., quan sigui possible tornar a incorporar-se a la feina de forma presencial, haurem desenvolupat moltes de les tasques que són estratègiques, però que de vegades el nostre dia a dia no ens permet dur a terme.
Davant d'aquesta allau de mitjans que tenen com a factor comú la necessitat de disposar d'una xarxa de comunicacions ens hauríem de preguntar si existeix un risc real que aquestes xarxes col·lapsin en una situació com l'actual.
L’entorn apunta que, tot i que el trànsit s'ha multiplicat per deu en aquest últim mes, els experts consideren que es tracta de xarxes molt infrautilitzades i, per tant, podrem mantenir aquesta situació de teletreball durant tot el període de temps que sigui necessari sense greus problemes.
Està clar que de qualsevol crisi, fins i tot una tan greu com aquesta, podem arribar a la conclusió que la contaminació de les principals ciutats del planeta ha tornat als nivells que teníem abans de la segona guerra mundial, fa més de 80 anys. Aquest fet ha afavorit que la població es conscienciï, donant un impuls a temes com la mobilitat elèctrica de manera que no tornem als nivells de l'any passat d’emissions de CO2.
Barcelona ha rebaixat a la meitat els índex de contaminació (PM10 i N02) segons l’Agència de Salut Pública, potser aquesta pandèmia ens obrirà els ulls i ens conscienciarà de com volem que sigui el món en un futur proper!
Com a membre del CEEC, també us volia dir que ara més que mai volem estar al vostre costat per treballar plegats i fer que la crisi econòmica sigui la més curta possible. El nostre objectiu com a Clúster és ser un element reactivador de l’economia en l'escenari post crisi. Hi ha moltes activitats en les quals nosaltres us podem donar suport, com poden ser: l'impuls de plans de rehabilitació energètica d'edificis, implementació de millora de l'eficiència energètica a la indústria i al sector terciari i desplegament de les energies renovables i de la mobilitat sostenible.