Fa dues setmanes es va celebrar a New York l'Assemblea General de l'ONU on els líders mundials es van comprometre a frenar l'avanç de l'escalfament global i així lluitar contra l'emergència climàtica. La diferència principal, però, respecte a altres esdeveniments anteriors, és la implicació sense complexos de l'anomenada 'Generació Z', on Greta Thunberg va ser la principal representant. Només cal mirar la quantitat de joves que de forma exponencial han sortit al carrer en els darrers mesos i l'efecte que han tingut en els mitjans de comunicació i els líders polítics.

No hi ha dubte que estem vivint una "revolució", la 'Transició Energètica' o 'Ecològica', segons els límits que considerem. És evident que tot està succeint molt ràpidament, la Generalitat ha anunciat la derogació del Decret 147/2009 per aquest mes de novembre i així desbloquejar el sector de les energies renovables a Catalunya, des del govern central s'ha desenvolupat el 'Plan Nacional Integrado de Energía y Clima (PNIEC) 2021-2030' on es defineixen els objectius de reducció d'emissions, la penetració de les energies renovables i l'eficiència energètica a Espanya, i a nivell internacional, Alemanya ha anunciat la inversió de 54.000 milions d'euros per accelerar la transició energètica al seu país.

Estem davant doncs d'una tardor intensa en el sector elèctric. L'esperit col·laboracionista de la nova economia avança sense complexos: comunitats d'energia o agregadors són nous actors que ben aviat veurem operar en el mercat. És per això, que les peces es comencen a moure, la 'Proposta de Circular' de la Comissió Nacional de Mercats i Competència –CNMC- per a la nova metodologia de peatges de transport i distribució d'electricitat, o la proposta de resolució de determinats procediments d'Operacions (POs) i d'instruccions tècniques complementàries per a l'adaptació al Reial Decret 244/2019 d'autoconsum d'energia elèctrica en són un exemple.

En el context actual del sector, la tecnologia és l'eina transversal per a arribar a tots els graons de l'economia, en aquest sentit, el 'Blockchain' o els 'Smartcontracts' comencen a assumir un rol destacat en la digitalització del sector, i tot això, sense oblidar el que podríem definir com a principal vector de la transició, les energies renovables, en particular, l'energia eòlica, la solar o la geotèrmia. Cal apuntar que les energies netes no només ens ajuden en la lluita contra el canvi climàtic, sinó que també ajuden a reduir la nostra dependència energètica exterior. En aquest sentit, cal recordar els efectes sobre els preus energètics del recent atac a la principal refineria de petroli del món localitzada a l'Aràbia Saudita.

Així doncs, poder veure aquests dies com la 'Generació Z' s'implica de forma decidida en la lluita contra el canvi climàtic és per a nosaltres una porta a l'esperança, és el nostre futur. És l'oportunitat per a canviar el model sense perdre competitivitat econòmica, sinó per a impulsar-la generant nous llocs de treball. 

La lluita per accelerar la transició energètica a Catalunya poc a poc es va fent efectiva ja que al Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya hi ha més de 160 empreses i organitzacions adherides que estan compromeses amb el medi ambient.  S'observa que la transició està composta per diferents actors, estudiants, empreses, organitzacions, administracions i govern, i queda evidenciat que tant la transició ecològica com l'energètica ja és cosa de tots! 


Xavier Farriols

President Clúster Energia Eficient Catalunya /

Director General Negoci Elèctric FACTOR ENERGIA