Va néixer l’any 2018 i en poc temps ja s’ha convertit en un dels actors energètics més rellevants de Catalunya i de tot l’Estat. Malgrat només tenir incidència en l’àmbit metropolità, Barcelona Energia és ja l’energètica pública més gran del país, amb un creixement en els darrers 6 anys del 209%, i actualment gestiona l’energia equivalent al que consumeixen més de 115.000 famílies. El seu director, Iu Gallart, ens rep a la seu de l’entitat al Port del Fòrum, encara digerint tot aquest èxit.

Us esperàveu aquesta rebuda per part de la societat?

Estem molt contents de la resposta que hem rebut tant de la ciutadania com de les pimes i grans empreses que s’han adherit a Barcelona Energia. De les dades de creixement, n’estem molt satisfets, i demostren no només l’èxit del nou model energètic més sostenible que hem impulsat, sinó també la necessitat que hi havia en el mercat de poder comptar amb una opció d’aquest tipus, basada en l’eficiència, la generació d’energies renovables i la participació ciutadana.

Quin diries que és l’impacte més gran que ha causat la vostra irrupció?

Sens dubte, ha suposat una transformació del paradigma energètic i la promoció d'un model més sostenible i centrat en les necessitats de la ciutadania. A més, hem estat un agent clau en la promoció i adopció d'energia 100% d’origen renovable. Mitjançant la comercialització exclusiva d'aquest tipus d'energia verda, BE ha afavorit el desenvolupament i el consum de fonts d’energia verda i la reducció de l'ús de fonts no renovables, contribuint, al seu torn, a la disminució de les emissions de tones de CO2 al medi ambient.

La societat ha fet un gir cap a comercialitzadores més sostenibles i amb més vocació social?

La transició cap a comercialitzadores més sostenibles i socialment compromeses reflecteix l’existència d’una consciència ambiental creixent entre la ciutadania, així com una demanda de pràctiques empresarials més responsables. Un canvi impulsat també pels avenços tecnològics -que han facilitat l'ús d'energia renovable-, una major governança ambiental i els nous valors socials emergents. A mesura que la gent pren consciència dels impactes ambientals, la preferència per al consum de productes i serveis sostenibles afavoreix que les empreses adoptin models de negoci amb un enfocament més responsable, ecològic i social.

Quins estalvis esteu generant actualment al ciutadà que té contractats els subministraments d’energia amb vosaltres?

A Barcelona Energia hem implementat diverses estratègies per generar estalvis significatius als nostres clients. Amb tarifes competitives, especialment la variable, que ofereix un estalvi mitjà del 10,5% respecte de totes les simulacions de factura que realitzem. Els estudis d'optimització gratuïts que realitzem a través del nostre informe d’eficiència energètica, possibilita un estalvi anual mitjà de 76,55 € per usuari/ària. A més, el compromís amb l'energia 100% renovable no només impulsa estalvis econòmics sinó també una reducció d'emissions de CO2, consolidant Barcelona Energia com una opció que combina avantatges econòmics i ambientals per als usuaris.

Sobre l’autoconsum, per què costa tant fer-lo arribar a les grans comunitats de veïns de l’AMB?

Probablement, un dels motius pels quals encara hi ha poques fotovoltaiques a les grans comunitats de veïns de l’àrea metropolitana de Barcelona és el desconeixement o la manca d’informació. En aquest sentit, per part nostra treballem fent molta pedagogia perquè la ciutadania pugui valorar l’opció dels panells solars i trencar així alguns prejudicis o trobar solucions viables a certs obstacles que hi pot haver (dificultats tècniques en edificis compartits, el cost de la instal·lació, els permisos, el consens necessari entre els diversos propietaris, etc.). Així, disposem d'un servei propi d’autoconsum, a través del qual oferim des de l’estudi i la visita tècnica, fins al pressupost, els tràmits administratius, la instal·lació i la posada en marxa de la instal·lació.

La percepció del ciutadà sobre les renovables ha tornat a canviar? Tornen a ser més una despesa que una inversió? 

No necessàriament. La percepció pot variar en funció de diversos factors, com les tendències del mercat, els costos associats o les polítiques energètiques. En general, les renovables solen ser vistes com una inversió més que una despesa, especialment a mesura que la consciència ambiental i la demanda d'opcions sostenibles augmenten. És important destacar que les polítiques governamentals poden influir significativament en la viabilitat econòmica de les energies renovables i, en conseqüència, en la percepció de la ciutadania. Quan hi ha reglamentacions i pràctiques que fomenten les renovables i ofereixen incentius econòmics, es reforça la idea que són una inversió favorable.

Quin paper tindran les comercialitzadores en un futur hipotètic amb un alt percentatge de població amb autoconsum i sistemes d’emmagatzematge?

Precisament, la nostra missió és treballar per aquest futur amb més renovables i més autoconsum. En aquest sentit, des de Barcelona Energia estem convençuts del nostre encaix en aquest nou model, a través de nous serveis i tecnologies més eficients d'emmagatzematge, la gestió de microxarxes locals o promovent l’assessorament d'optimització energètica, afavorint al seu torn uns mercats més descentralitzats i el desenvolupament de tecnologies intel·ligents. Així mateix, també seríem clau en la comercialització de l'energia excedent o en la implementació de nous models de pagament més flexibles. Aquest canvi reflectiria la transició cap a una gestió més dinàmica, personalitzada i sostenible de la generació i l'ús d'energia, que és allò que defensem i incentivem des de Barcelona Energia.

Què creus que manca per acabar d’impulsar les comunitats energètiques?

És important establir polítiques que incentivin i facilitin la creació d’aquest tipus de comunitats, incloent-hi avantatges fiscals o subvencions per a la instal·lació d'infraestructures renovables, així com reduir els tràmits burocràtics per als projectes locals. A més a més, la tasca pedagògica sobre els beneficis de les comunitats energètiques és fonamental perquè aquesta opció es vagi generalitzant. A Barcelona Energia en som molt conscients i, per això, fa anys que treballem per crear consciència i fomentar aquesta alternativa.

L’exemple més recent és el de la comunitat energètica del Poblenou...

L’Ajuntament de Barcelona i l’Agència d’Energia de Barcelona treballen, juntament amb l’Institut Quatre Cantons, l’associació de famílies del mateix institut i l’Associació de Veïnes i Veïns del Poblenou, per definir i posar en marxa una comunitat energètica al districte. A principis de 2021 es va començar a treballar de manera conjunta i, un any després, ja es disposa d’una instal·lació fotovoltaica de 58 kWp a la coberta de l’Institut Quatre Cantons, que serà el pol de generació inicial a partir del qual fer créixer la comunitat. Aquesta generació, en primer terme, abastirà una part de les necessitats energètiques del mateix institut, així com d’edificis municipals del voltant, però també es compartirà energia amb veïns i veïnes de la zona que visquin a menys de 500 metres de l’institut, que també formaran part de la futura comunitat. Des de BE estem a participant juntament amb la AEB a dinamitzar aquesta comunitat, i fent les gestions amb la distribuïdora per tal d’activar l’autoconsum compartit.

La pobresa energètica persisteix a Barcelona. Quines mesures heu posat en marxa per fer front a aquesta situació? 

Com que l’objectiu de BE no se centra en el benefici econòmic, si es detecta que un usuari del seu servei pot accedir al Bo social, se li ofereix assessorament per derivar-lo a les empreses autoritzades i que se’n pugui beneficiar. En el cas que aquella persona sigui no susceptible de la prestació del Bo Social estatal, però sí que estigui en una situació de vulnerabilitat segons la Llei de Pobresa Catalana (la Llei 24/2015), es garanteix íntegrament el subministrament des de BE. A més a més, BE participa en el grup de treball de Pobresa Energètica amb el Consorci d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona.

Quins passos més es poden fer per erradicar-la?

Bàsicament en el que estem fent des de BE, informar i acompanyar a les persones vulnerables per a que obtinguin el bo social estatal i en cas que es vegin emparades per la Llei de pobresa energètica catalana, assegurar que tinguin garantia de subministrament. Penseu que moltes famílies vulnerables no els arriba el coneixement ni tenen les eines digitals per obtenir aquestes ajudes.

Des de 2023, ja són 9 ajuntaments metropolitans socis més el de Barcelona que funcionen amb Barcelona Energia. Quins objectius us heu marcat per a 2024?

L'objectiu principal de Barcelona Energia per al 2024 és continuar creixent, promovent activament un model d'energia eficient, transparent, de qualitat i sostenible. Actualment, ja prestem servei als ajuntaments de Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, el Papiol i Castellbisbal, i, per aquest 2024, signarem amb Sant Just Desvern, Esplugues, Santa Coloma de Gramenet i Barberà del Vallès. Tanmateix, esperem al llarg de l’any continuar augmentant els nostres punts de subministrament a l’àrea metropolitana de Barcelona per consolidar-hi el nostre model de comercialització d'electricitat 100% renovable i la transició cap a pràctiques energètiques més sostenibles i descentralitzades. En aquest sentit, gràcies al subministrament de Barcelona Energia als diversos ajuntaments metropolitans on som presents, s’ha aconseguit una reducció d’emissions de gairebé 4.000 tones de CO2.