El passat dia 18 de juliol es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) l’actualització del catàleg de mesures estandarditzades d’eficiència energètica, que són aquelles que podran donar dret a l’emissió de Certificats d’Estalvi Energètic (CAE). Els CAE permeten als ciutadans i empreses que acreditin els estalvis obtinguts monetitzar-los o rebre una contraprestació a canvi. Aquesta contraprestació podrà ser tant econòmica com en forma de serveis per part d’aquells subjectes obligats/delegats o intermediaris que vulguin fer-se amb els seus estalvis. A Catalunya, l’ICAEN és l’òrgan encarregat de registrar i gestionar els CAE.
L’actualització ha suposat una ampliació del catàleg de mesures susceptibles d’acollir-se a aquest sistema. El nou catàleg està format per un total de 114 mesures, 43 de les quals fan referència al sector residencial, 36 al sector terciari, 28 a la indústria, 5 al transport i 2 a l’àmbit agropecuari, i que van des de la millora de la climatització o l’envolupant o la il·luminació fins a la substitució de processos industrials, passant pel canvi de vehicles de combustió a vehicles elèctrics. Cada mesura disposa d’una fitxa tècnica que recull la informació i la documentació necessàries per donar dret l’emissió del certificat.
El CEEC ha participat activament en la creació d’algunes d’aquestes fitxes, juntament amb l’Institut Català d’Energia i altres empreses especialitzades de diversos sectors. A més, atès que el catàleg és un document viu que s’anirà actualitzant any rere any, tant el clúster com l’ICAEN segueixen atents per identificar altres potencials fitxes que es puguin desenvolupar a curt termini per tal d’impulsar mesures d’estalvi energètic i per facilitar el registre d’actuacions estàndard habituals en cada sector.
El sistema de CAE és una eina que pretén contribuir a aconseguir els objectius d’estalvi energètic que marca Europa de manera més flexible i eficaç. El seu funcionament consisteix en què les comercialitzadores, en compliment de les seves obligacions d’estalvi energètic, puguin substituir voluntàriament un percentatge dels seus pagaments obligatoris al Fons Nacional d’Eficiència Energètica per un estalvi energètic certificat provinent d’una inversió en eficiència energètica que s’haurà d’acreditar mitjançant un CAE. Les empreses i les persones generaran CAE en executar qualsevol de les mesures d’estalvi incloses en el catàleg, i així es podran beneficiar d’una contraprestació pagament per part dels subjectes obligats/delegats o intermediaris, en funció de l’estalvi energètic acreditat.