El Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) obre la convocatòria del Programa d'ajudes a municipis per a la implantació de zones de baixes emissions i transformació sostenible del transport.
Context:
Les subvencions recollides en la convocatòria de 2021 del Programa d'ajudes a municipis per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà contribuiran a la millora de la qualitat de l'aire a les nostres ciutats, accelerant la implantació de les zones de baixes emissions, així com a l'articulació d'un sistema fiable, atractiu, accessible i assequible de transport públic urbà amb flotes més modernes, eficients i de nul·les emissions. Al seu torn, estan encaminades a fomentar una distribució urbana de mercaderies sostenible i a promoure la introducció d'un concepte de mobilitat intel·ligent adaptada als nous hàbits, amb l'impuls de la digitalització per a planificació, gestió i avaluació.
L'objectiu del programa és accelerar la millora de la qualitat de l'aire i contribuir a la descarbonització del transport urbà, fent més atractiu l'ús del transport col·lectiu i de la mobilitat activa (bicicleta, anar a peu), de manera que l'ús del vehicle privat de motor sigui més limitat en el centre de les ciutats. Aquestes ajudes contribuiran a l'objectiu establert en el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima de reduir un 35% el trànsit privat per a ajudar a mitigar les emissions contaminants i de gasos d'efecte d'hivernacle, reduir els nivells de soroll, millorar la qualitat de vida de les ciutats i facilitar el desenvolupament de la mobilitat activa en els entorns urbans.
A qui va dirigit?
Les línies d'ajudes es dirigeixen a municipis de més de 50.000 habitants i capitals de província, que són els competents per a prestar serveis de transport públic i als quals la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica obligarà a implementar zones de baixes emissions (ZBE) abans de 2023. Les iniciatives recollides en les línies de foment del canvi modal, transformació de flota i digitalització del transport es dirigeixen també als municipis amb més de 20.000 habitants que compleixin determinats criteris, com disposar de serveis de transport col·lectiu públic.
Pressupost
La quantia de les ajudes a concedir en el marc de la present convocatòria serà de 1.000 milions d'euros. La subvenció mínima a sol·licitar per un municipi és de 200.000 euros per cadascuna de les actuacions incloses en una sol·licitud, mentre que el màxim es fixa en funció dels habitants del municipi. En el cas que la proposta sigui presentada per una agrupació de municipis o ens supramunicipals, el límit màxim s'estableix en 40 milions d'euros.
Termini
El període d'execució de les actuacions subvencionades en la convocatòria de 2021 estarà comprès entre 1 de febrer de 2020 i el 31 de desembre de 2024. Així, les actuacions a finançar han de ser prou madures i solvents tècnica i financerament com perquè puguin estar efectivament implantades i en funcionament abans del 31 de desembre de 2024. L'objectiu és aconseguir un efecte transformador a les ciutats i en l'economia en el seu conjunt amb la major promptitud possible.