Avui s’ha publicat la convocatòria d’una línia d’ajuts per a fomentar la implantació d’energies renovables per a usos tèrmics i elèctrics a Catalunya, dotada amb un pressupost de 10 milions d’euros. Els principals objectius de la iniciativa seran avançar en la descarbonització de la indústria, aprofundir en l’aprofitament dels recursos energètics autòctons i biosostenibles –com ara la biomassa- per part de les empreses catalanes, i incentivar la constitució de comunitats energètiques i sistemes de renovables participats. D’aquesta manera, s’incentiva que el sector productiu del país prengui part en la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic, i al mateix temps guanyi competitivitat.
El departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), ha definit els criteris per a la seva aplicació a Catalunya, si bé els recursos i la gestió aniran a càrrec de l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE). Donats el pes de la indústria en l’economia catalana i els recursos naturals de què disposa el país, s'ha donat prioritat a l’aplicació de tecnologies d’aprofitament de les energies renovables per a usos tèrmics en l’àmbit industrial, que són més eficients en l’ús final de l’energia, i també a aquelles fonts renovables autòctones, com la biomassa. Per tal de donar una resposta més adequada a les necessitats del sector industrial català, s’apostarà per projectes de dimensió mitjana. L’ICAEN tindrà un membre en la mesa de valoració dels projectes.
Així, a Catalunya es destinaran 8,1 milions d’euros a l’aprofitament de les energies renovables per a usos tèrmics. Els projectes per a utilitzar la biomassa en l’àmbit industrial, amb una potència d’entre 0,5 MW i 3 MW, comptaran amb una partida de 2,5 milions d’euros; les instal·lacions d'energia solar tèrmica de més de 50 kW per a usos industrials o de serveis disposaran d’una línia d’1,5 milions d’euros; i 1 milió d’euros s’orientarà a les aplicacions de la geotèrmia o la hidrotèrmia de més de 50 kW en la indústria o els serveis. Per a les actuacions que contemplin l’aprofitament energètic del biometà es reservarà una dotació de 2,35 milions d’euros. Finalment, es destinaran 0,75 milions d’euros a projectes de xarxes de calor i/o fred que funcionin amb biomassa, geotèrmia, energia solar tèrmica o biometà, ja sigui en la indústria, en els serveis o en l’àmbit residencial.
Per a la utilització d’energies renovables per a usos elèctrics es pressupostaran 1,9 milions d’euros. Així, d’aquesta partida es destinarà 1,25 milions d’euros a projectes d’energia fotovoltaica en l’àmbit industrial o en els serveis, amb una potència d’entre 100 i 500 kW; les actuacions que contemplin l’ús del biogàs agroindustrial i industrial disposaran d’un pressupost de 0,15 milions d’euros, i també es reservaran 0,5 milions per al foment de comunitats d’energies renovables amb solar fotovoltaica o eòlica.
Aquesta línia d’ajuts a la indústria s’insereix en el paquet de mesures que la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa per tal de fer front a l’emergència climàtica i incentivar la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic. En aquest sentit, en els darrers mesos la Generalitat ha impulsat mesures per avançar tant en la descarbonització dels diferents sectors d’activitat com en la transformació del mix de generació elèctrica a partir de la instal·lació d’energies renovables, ja sigui en forma de noves centrals o de sistemes d’autoconsum. A més, el Govern treballa en l’elaboració d’un avantprojecte de Llei de la Transició Energètica per tal d’establir els instruments per assolir un model energètic totalment descarbonitzat l’any 2050. L’actuació també forma part de les mesures incorporades en el Pla per a la reactivació econòmica i protecció social, que ha dissenyat el Govern per fer front als efectes de la lluita contra la COVID-19 en l’economia i la societat catalanes.
Consulta el BOE sobre Primera Convocatoria de ayudas a la inversión en instalaciones de producción de energía térmica a partir de fuentes de energía renovable en la Comunidad Autónoma de Cataluña.
Consulta el BOE sobre Primera Convocatoria de ayudas a la inversión en instalaciones de generación de energía eléctrica con energía de la biomasa, eólica y solar fotovoltaica en la Comunidad Autónoma de Cataluña.