- Aquest projecte europeu, en el qual el CEEC ha participat creant un pont de contacte entre el sector privat, públic i la societat civil, pretén escalar el model ASSIST, un altre projecte pioner per lluitar contra la pobresa energètica que ha donat servei a més de 100professionals i 500 usuàries a Barcelona.
- Ecoserveis, soci CEEC, desplegarà a la demarcació de Barcelona un nou sistema de derivació i una oficina virtual pels serveis de Servei d’Atenció Domiciliària i teleassistència en matèria de pobresa energètica.
SUITE, un dels 7 projectes finançats pel European Social Catalyst Fund (ESCF), és una iniciativa dissenyada per tenir un impacte significatiu sobre alguns dels reptes socials més urgents d’Europa. SUITE té com a objectiu dissenyar una estratègia per escalar el model innovador ASSIST, finançat pel programa H2020, que tenia com a objectiu reduir la pobresa energètica proporcionant formació i creant una xarxa d’operadors socials amb un vincle emocional amb les persones afectades. SUITE planteja ara l’escalabilitat d’aquest model dissenyant cinc plans d’escalabilitat a cinc països europeus, tres dels quals ja van participar prèviament al projecte ASSIST (Itàlia, Polònia i Espanya) i dos nous països que s’incorporen ara (Hongria i Romania).
A Catalunya, el model ASSIST es va provar a través de pilots amb les professionals del Servei d’Atenció Domiciliaria (SAD) de Barcelona i del Maresme i amb les professionals de teleassistència de la Diputació de Barcelona, entre els anys 2018 i 2020. En total es van formar 134 professionals del SAD i teleassistència resultant en l’assessorament de 313 llars, arribant a 584 persones beneficiàries amb accions directes.
Vist l’èxit del projecte ASSIST, es vol donar continuïtat a un model que va donar bons resultats per la lluita contra la pobresa energètica al territori, on va destacar la importància del vincle relacional entre les persones usuàries i els operadors socials, un vincle que dona confiança a les usuàries a l’hora fer els assessoraments tant presencialment com telefònicament. L’objectiu és arribar a més usuàries en situació o en risc de pobresa energètica o vulnerabilitat, comptant novament amb les professionals de SAD i teleassistència, però aquesta vegada a tota la demarcació de Barcelona.
Així, mitjançant el SUITE s’ha dissenyat un model de col·laboració publico-privada on, per una banda, es formarà a professionals de SAD i teleassistència per que puguin detectar casos de pobresa energètica i es dissenyaran protocols harmonitzats tant per la detecció com per la derivació dels casos de pobresa energètica. Per l’altra banda, es crearà una oficina virtual a la qual les professionals de SAD i teleassistència podran derivar els casos, sempre que no hi hagi un servei especialitzat al municipi on derivar els casos detectats. Així, a través d’aquesta oficina de pobresa energètica es podrà donar serveis d’assessorament energètic a totes les persones que ho necessitin dins la demarcació de Barcelona.
A Catalunya treballen conjuntament Ecoserveis (consultoria energètica, amb experiència en pobresa energètica i coordinadora del projecte) i el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (agrupació empresarial, que proporciona un pont entre el sector privat, el sector públic ila ciutadania) pel desenvolupament d’un pla sòlid i viable. Així, es pretén començar amb la implementació al gener de 2022 i mentrestant es continuarà amb les negociacions i acords pertinents.
El projecte va començar el febrer de 2021 i acaba el setembre de 2021, mes en que es durà a terme la presentació dels resultats del projecte a nivell Europeu a l’esdeveniment organitzat per Sustainable Places el 29 de setembre de 2021. El European Social Catalyst Fund va donar 79.900,00€ al consorci.