El passat 10 de juliol, el projecte SUSTAIN Eurocluster va celebrar un webinar titulat "Building Inventory Management Tools". Aquest esdeveniment va comptar amb la participació d'experts destacats en l'àmbit de la gestió d'inventaris d'edificis i solucions basades en IA per al control i l'estalvi d'energia.
La primera part de la sessió va estar conduïda pel responsable d'Innovació del CEEC, Francesco Valezano, qui va fer una introducció completa al SUSTAIN, un projecte centrat en la sostenibilitat urbana i l'eficiència energètica en edificis intel·ligents que busca ajudar les PIME a implementar solucions innovadores per a la gestió d'edificis. Amb l'objectiu de respondre a les necessitats urgents de desenvolupament de la construcció sostenible, el projecte promou pràctiques que redueixin l'impacte ambiental de la construcció i millorin la qualitat de vida dels edificis.
El cap de la línia d'investigació en Arquitectura Representació i Informàtica del grup d'Investigació del Medi Humà de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura La Salle, Universitat Ramon Llull, Álvaro Sicilia, ha dirigit la segona part del webinar. La seva presentació tècnica de 30 minuts va tractar els següents temes:
- Visió general de les eines de gestió d'inventaris d'edificis, amb una introducció a l'Open Sant Cugat i als projectes RETABIT, destacant el seu paper en l'anàlisi de l'edificació urbana i la planificació de la rehabilitació. Aquestes eines tenen com a objectiu proporcionar als municipis i als urbanistes les dades necessàries per prendre decisions informades sobre reformes d'edificis i desenvolupament urbà.
- Plataforma RETABIT: Presentació de RETABIT com una eina d'anàlisi multidimensional basada en dades per a l'avaluació integral del parc d'edificis. La plataforma integra diverses fonts de dades per oferir una imatge detallada de l'estat actual dels edificis, identificant àrees per millorar l'eficiència energètica i la integritat estructural.
Aplicació i exemples: ús pràctic d'aquestes eines en planificació urbana, amb exemples i coneixements. El professor Sicilia va demostrar com aquestes eines s'han aplicat en escenaris del món real, mostrant la seva eficàcia per optimitzar projectes de renovació urbana.
La part final del seminari web va ser presentada per Sotirios Athanasoulias de Plegma Labs, una PIME grega activa en innovació. Plegma Labs està especialitzada en el desenvolupament de solucions avançades per a la gestió energètica i la sostenibilitat. La presentació va tractar:
- Sobre les activitats principals i el Living Lab de Plegma Labs.
- Introducció a les solucions habilitades per IA per al control i l'estalvi d'energia que incloia:
- Previsió de la demanda: utilitzant la IA per predir les necessitats energètiques futures, permetent una millor planificació i assignació de recursos.
- Monitorització de càrrega no intrusiva: Tècniques per controlar els patrons de consum d'energia sense necessitat d'instal·lacions de maquinari intrusives.
- Programació: mètodes basats en IA per optimitzar els horaris d'ús d'energia, reduint els residus i millorant l'eficiència.
El seminari web va proporcionar també informació valuosa sobre les últimes eines i tecnologies per a la gestió d'inventaris d'edificis i l'eficiència energètica. Va fomentar la col·laboració i l'intercanvi de coneixements entre professionals de la matèria, destacant la importància d'integrar les tecnologies avançades en les pràctiques urbanístiques i de gestió energètica. Les discussions van posar de relleu el paper crític de la presa de decisions basada en dades i la IA per aconseguir un desenvolupament urbà sostenible.
Podeu recuperar el vídeo de la sessió AQUÍ!