En el marc del projecte europeu TRI-HP en el qual participa l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), Tecnalia està organitzant una jornada sobre innovacions en bombes de calor amb refrigerants naturals, que tindrà lloc el proper dia 23 de juny a les 9: 00. (Registre disponible a través d'aquest enllaç).
I és que les bombes de calor constitueixen una tecnologia clau per a l'electrificació de la demanda tèrmica. Un dels reptes que aquestes afronten és el de la transició cap a refrigerants amb baix GWP (Global Warming Potential). Una de les bombes de calor prototips del projecte ha estat desenvolupada per a edificis plurifamiliars i que es troben en climes europeus més càlids com Espanya. Es tracta d'una bomba de calor dual, que pot aprofitar ambdues la geotèrmia i l'aerotèrmia i que fa servir propà com a refrigerant. Aquest disseny permet usar la font més eficient en cada moment, i limitar la mida del pou geotèrmic ja que la demanda es cobreix parcialment amb aerotermia.
Programa de la jornada del 23.06.2021 - 9:00-11:00
- Es presentaran un seguit de desenvolupaments innovadors en bombes de calor pel sector residencial: bombes de calor que empren refrigerants naturals com el CO2 (R744), i el propà (R290).
- Es parlarà sobre la seva integració en sistemes de trigeneració associats a fonts variades d'energia renovable.
- L'esdeveniment donarà resposta a preguntes com:
- És possible dissenyar una bomba de calor dual capaç d'intercanviar calor amb aigua glicolada procedent de sondejos geotèrmics o directament amb aire o contra tots dos simultàniament?
- És possible desenvolupar una bomba de calor de CO2 amb bons rendiments, no solament en ACS sinó també en mode calefacció + ACS?
- És també objectiu d'aquesta jornada identificar les oportunitats associades a aquest tipus d'innovacions. Per això es duran a terme dinàmiques grupals per tal de contrastar les necessitats tant dels fabricants com dels instal·ladors, en la tessitura actual propiciada per l'impacte de la F-Gas.
Més informació
Els desenvolupaments indicats s'han realitzat en el marc del projecte europeu "Sistemes de trigeneració basats en bombes de calor amb refrigerants naturals i múltiples fonts renovables (TRI-HP)", orientats a reduir significativament la demanda d'energia primària, així com les emissions de gasos d'efecte hivernacle, en comparació amb els sistemes convencionals.