• L’aplicació NasApp, que es recolza en la participació́ ciutadana, ha estat desenvolupada per la Unitat de Tecnologia Química del centre tecnològic Eurecat i compta amb més de 2.500 informadors a tot el món.
  • Eurecat ha dut a terme una actualització de l’aplicació, amb un nou sistema d’informació per al ciutadà amb dades de qualitat d’aire i de gestió́ d’episodis d’olor.
  • El sistema NasApp es fa servir a municipis d’arreu d’Espanya i s’està utilitzant per a identificar problemes de contaminació odorífera de Xile, Perú i Colòmbia.

La Unitat de Tecnologia Química del centre tecnològic Eurecat mostra aquesta setmana a la fira Expoquimia les noves funcionalitats de l’aplicació col·laborativa NasApp,  que permet generar mapes de males olors, amb l’objectiu de combatre i preveure episodis  de contaminació odorífera mitjançant la participació ciutadana i empresarial.

L’estand d’Eurecat a Expoquimia mostra la nova actualització del projecte NasApp, una plataforma de dades multicapa que connecta percepcions empíriques d’olors amb un sistema d’avisos en temps real d’episodis no desitjats en zones habitades.

La tecnologia fa possible el seguiment de reclamacions i d’observacions degudes a episodis d’olor. Una vegada contrastades i verificades les observacions del ciutadà, NasApp les transforma en informació objectiva per mitjà de la modelització de l’orografia i els corrents de vent per monitoritzar i caracteritzar els episodis d’olors i determinar el seu origen amb algoritmes de backtracking.

NasApp es va iniciar l’any 2011 a Tarragona i actualment compta amb més de 2.500 informadors a tot el món, els quals mantenen la seva col·laboració per períodes d’entre 6 mesos i 2 anys. D’acord amb l’enginyera ambiental del centre tecnològic Eurecat Isabel de Lucas, la ciutadania valora “molt positivament el projecte, especialment quan veuen com les seves aportacions promouen la millora del seu entorn i poden generar resultats positius de manera directa”.

Mitjançant tècniques de Big Data, l’aplicació permet complementar un històric de registres fets pels ciutadans amb estudis de retrotrajectòries d’aire i utilitzar aquesta comparativa per determinar l’origen dels episodis d’olor i “confirmar o descartar l’efectivitat de les millores tècniques plantejades pels emissors per mitigar les molèsties”, detalla De Lucas, MSc en Enginyeria Ambiental.

Segons el doctor en Ciències Químiques Pablo Ramos, NasApp “és tan útil per als ciutadans com per als generadors de mals olors que necessiten un indicador fiable per conèixer la magnitud i l’afectació del seu impacte”.

El sistema NasApp es fa servir a municipis d’arreu d’Espanya i s’està utilitzant per a identificar problemes de contaminació odorífera de Xile, Perú i Colòmbia.