Seguint amb les activitats proposades en el marc del projecte Edificat, del programa de cooperació transfronterera Interreg POCTEFA, cofinançat en un 65% pel FEDER, una cinquantena de professionals de l’àmbit de la construcció sostenible, l’urbanisme i l’arquitectura es van reunir dimarts 4 de maig per parlar de qüestions relacionades amb les illes de calor urbanes (fenomen d’augment localitzat de la temperatura a les zones urbanes en comparació amb les zones rurals veïnes).
Aquesta jornada d’estudi tècnic forma part d’un cicle d’esdeveniments organitzats pel Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC) a Catalunya i el Clúster de Competitivitat DERBI a Occitània. Aquestes jornades d’estudi tècnic pretenen reunir professionals i especialistes en qüestions destacades com les energies renovables al servei de l’eficiència energètica (autoconsum fotovoltaic, calor renovable), o temes d’actualitat relacionats amb la construcció sostenible, com ara els models digitals (BIM). La del 4 de maig va proporcionar una oportunitat per contextualitzar el tema de les illes de calor urbanes a Occitània i Catalunya, des d’un punt de vista arquitectònic, urbanístic i climatològic.
A la primera part de la sessió han intervingut Zohra Mhedhbi, investigadora del Laboratori de Solidaritat Interdisciplinària, Societats, Territoris (LISST), qui va fer una presentació general del tema: formació i impacte de les illes de calor, mecanismes i solucions que poden ajudar a millorar aquest fenomen. Per la seva banda, Javier Martín-Vide, catedràtic de la Universitat de Barcelona i coordinador del grup d’experts sobre canvi climàtic a Catalunya, va exposar quins riscos representen les illes de calor urbanes en termes de canvi climàtic i les possibles conseqüències si no es prenen mesures.
A la segona taula, dedicada a l’exposició de projectes i casos pràctics, va participar Tathiane Martins, professora-investigadora de l’ Escola Nacional d'Arquitectura de Tolosa i al Laboratori de Recerca en Arquitectura de Tolosa de Llenguadoc (LRA), va presentar el cas del districte de Montaudran a Tolosa de Llenguadoc. Stéphane Bosc, arquitecte urbà i professor-investigador de l’Escola Nacional Superior d’Arquitectura de Montpeller (ENSAT) i Mathieu Paris, estudiant de doctorat de l’ENSAT, van introduir diversos projectes realitzats sobre desenvolupament urbà (ZAC, ecodistricte del Gard, PLU) i van posar l’èmfasi en veure les illes de calor des d’un enfocament creuat i de col·laboració entre pràctica, investigació i docència. Maria Buhigas, fundadora d’Urban-Facts, va exposar diverses qüestions a tenir en compte per abordar aquesta problemàtica, situant l’edifici al centre del problema. Finalment, Chloé Cariello, cap de projecte d’Envirobat, col·laborador d’aquest esdeveniment, va presentar l’enfocament QDO (Quartier durable Occitanie).
Les properes jornades d’estudi tècnic d’Edificat, previstes per a l’octubre i el novembre de 2021 respectivament, estaran dedicades a Smart Home i Materials d’alt rendiment per a un edifici sostenible.