Una delegació integrada per deu organitzacions associades al CEEC ha dut a terme una visita d’estudi a Dinamarca en el marc del Disruptour 2022, en què han pogut conèixer de prop l’ecosistema del sector energètic danès.
Aquesta missió ha comptat amb el suport d’ACCIÓ, en el marc de les línies d’ajut del programa Catalunya Clústers.
El Disruptour, que celebra enguany la seva 3ª edició, té l’objectiu que les empreses i entitats participants puguin adquirir coneixements a partir d’altres experiències dins del sector així com generar sinergies amb altres actors dins d’aquest àmbit al país al qual es fa la visita.
Els participants han tingut la possibilitat de mantenir trobades amb diversos representants de diferents empreses, entitats, centres tecnològics i clústers del sector, tot coneixent de primera mà projectes en l’àmbit de les energies renovables i d’economia verda.
L’estada també ha permès conèixer l’ecosistema clúster a Dinamarca, que compta amb 14 clústers en diferents sectors estratègics i que és reconegut a nivell mundial pel que fa les estratègies de descarbonització, transició energètica i col·laboració público-privada.
Durant la setmana que ha durat missió, la delegació del CEEC ha pogut visitar diferents entitats i empreses líders dins del sector, com ara Ørsted, referent en gestió energètica i principal operador en eòlica offshore a nivell mundial, l’State of Green Denmark , amb llarga trajectòria en l'impuls d'estratègies de reducció emissions de gasos d’efecte hivernacle, i el Teknologisk Institut, centre de recerca amb més de 100 anys d'història, dirigit pel català, Juan Farré, amb més de 150 investigadors dedicats a la recerca en transició energètica.
En dies posteriors, es van organitzar visites a les empreses Seaborg Technologies y Hyme, on les noves tecnologies de generació d’origen nuclear modular i l’emmagatzematge al servei del procés de transició energètica hi són protagonistes. A més, la delegació també va poder anar a les instal·lacions d’innovació de l’Skylab a la Universitat Tècnica de Dinamarca (DTU) i es va reunir amb representants del Clúster d’Energia de Dinamarca, que compta amb més de 400 associats i que enguany està desenvolupant més de 80 projectes.
La missió, encapçalada per la presidenta del Clúster de l'Energia Eficient (CEEC), Esther Izquierdo, també va tenir l’oportunitat de conèixer projectes de gran rellevància dins del sector. És el cas de Gate21, una iniciativa exemplar pel que fa a la col·laboració público-privada per a l’impuls de la transició energètica. Igualment, els membres de la delegació van poder conèixer més a fons l’Energy Lab Nordhavn, un projecte de transformació urbana a gran escala en què la incorporació de les energies renovables ha esdevingut un element central.
Les organitzacions participants en aquesta missió han estat l'Institut Català d’Energia (ICAEN), l'empresa Bamboo Energy, PACI Global, AEInnova, Greenenergi, l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), ENERGY TOOLS, ARCBCN i ACCIÓ.
El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) és una entitat que agrupa més de 180 organitzacions que interpreten la cadena de valor del sector energètic i que procedeixen dels àmbits empresarial, tecnològic, de recerca, institucional, regulador, legal i financer.
L’objectiu del CEEC és donar suport al procés de transició́ energètica i assoliment dels objectius ambientals, impulsant iniciatives que millorin la competitivitat dels seus membres i facilitant-los la possibilitat d’identificar i abordar noves oportunitats de negoci en àrees com la innovació́, la internacionalització́, la formació.