El CEEC, juntament amb el Patronat de Turisme de la Costa Brava, ha organitzat aquest matí a Santa Maria de Solius, una jornada adreçada a les empreses turístiques de la demarcació gironina per donar a conèixer solucions tecnològiques i financeres que els permetin millorar la gestió energètica dels seus establiments. L’acte, que ha tingut lloc a Casa Santa Elena, ha reunit més d’una vuitantena de representants del sector turístic de la zona que han pogut conèixer de primera mà algunes de les propostes dels membres del CEEC en aquest àmbit.
La jornada ha començat amb la benvinguda a càrrec del director de màrqueting del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Víctor Goitia. “La descarbonització del sector turístic a la Costa Brava no només és una necessitat per abordar els desafiaments del canvi climàtic, sinó que també representa una oportunitat per millorar la competitivitat i la sostenibilitat de la regió com a destinació turística”, ha comentat. Segon Goitia, mitjançant la implementació de tecnologies renovables, la promoció de la mobilitat sostenible, la gestió eficient dels recursos i la sensibilització de turistes i empresaris, “la Costa Brava pot liderar el camí cap a un futur més verd i sostenible”, atraient turistes conscients i contribuint a la preservació del seu entorn natural únic.
La seva intervenció ha seguit amb la ponència per part del director de l'Àrea d'Energia i Sostenibilitat, Ivan Capdevila, qui ha explicat diverses solucions en eficiència energètica i renovables per a la descarbonització del sector turístic a la Costa Brava. Capdevila ha parlat d’algunes de les tecnologies més disruptives i descarbonitzades aplicables als establiments turístics “que permeten estalviar costos i energia a curt i llarg termini”. El consultor energètic i ambiental de WATTEGA ha explicat, entre d’altres, els avantatges de les làmpades LED, els plafons solars fotovoltaics, les bombes de calor, les cuines d’inducció en l’àmbit de la restauració i les solucions de mobilitat elèctrica, amb nous punts de recàrrega.
Més endavant, representants de la direcció general de Turisme de la Generalitat de Catalunya han presentat els ajuts destinats a finançar projectes d’eficiència energètica i economia circular d’empreses turístiques provinents dels Next Generation i el Pla de recuperació, transformació i resiliència del govern espanyol.
I per últim, una quinzena d’empreses i entitats associades al clúster, proveïdores de solucions en eficiència energètica i renovables, han tingut l’oportunitat de fer una presentació de productes i serveis tecnològics amb l’objectiu de generar potencials col·laboracions entre aquestes entitats i la indústria turística de la zona. En aquest espai hi han participat Adymus, ARCbcn – Wattega, COLOMER-RIFÀ, Defcon8, Ecrowd!, ELECTRISPOT, Factor Energia, Fundació Europace, JG Ingenieros, PGI Engineering, Prime Rubau Energy, Solar Casa, Solartradex, Som Energia i Zertifier.
La jornada ha finalitzat amb una sessió de networking que ha donat continuïtat a l’espai de ponències, en què els representants de les empreses expositores i de la indústria turística de les comarques gironines han pogut compartir impressions i generar valuoses sinergies per a futurs intercanvis comercials.