El projecte SUSTAIN va concloure ahir amb èxit el seu darrer webinar sobre solucions digitals innovadores que impulsen l'eficiència energètica al sector de la construcció. Amb títol 𝘚𝘰𝘭𝘶𝘤𝘪𝘰𝘯𝘴 𝘥𝘪𝘨𝘪𝘵𝘢𝘭𝘴 𝘱𝘦𝘳 𝘢 𝘭'𝘦𝘧𝘪𝘤𝘪𝘦̀𝘯𝘤𝘪𝘢 𝘦𝘯𝘦𝘳𝘨𝘦̀𝘵𝘪𝘤𝘢 𝘢 𝘭'𝘦𝘥𝘪𝘧𝘪𝘤𝘪, 𝘦𝘭𝘴 𝘣𝘦𝘴𝘴𝘰𝘯𝘴 𝘥𝘪𝘨𝘪𝘵𝘢𝘭𝘴 𝘪 𝘭𝘢 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘭·𝘭𝘪𝘨𝘦̀𝘯𝘤𝘪𝘢 𝘢𝘳𝘵𝘪𝘧𝘪𝘤𝘪𝘢𝘭, el seminari web, que va reunir una trentena de professionals del sector, va servir per capacitar els gestors de clústers i millorar l'intercanvi de coneixement entre clústers per tal d'avançar en l'experiència i l'adopció de solucions pioneres.

L'objectiu principal d'aquest webinar era proporcionar als gestors de clústers els coneixements necessaris per explorar i adoptar solucions innovadores en l'àmbit de l'eficiència energètica dels edificis i les tecnologies intel·ligents. L'esdeveniment va acollir destacats ponents i va presentar exemples del món real, centrats en l'aplicació pràctica dels bessons digitals i la intel·ligència artificial (IA) per revolucionar les estratègies d'eficiència energètica.

Els bessons digitals, que van crear rèpliques virtuals d'edificis per capturar dades en temps real sobre diverses mètriques, com ara la temperatura, l'ocupació i el consum d'energia, van ser al centre de les discussions. Els algorismes d'IA, aprofitant aquestes dades, permeten la presa de decisions informades per optimitzar l'ús d'energia ajustant la calefacció, la refrigeració i la il·luminació en funció de les condicions en temps real. L'anàlisi predictiva ajuda encara més a preveure les demandes energètiques, a detectar fallades i a integrar fonts d'energia renovables, transformant així els edificis en ecosistemes intel·ligents i eficients energèticament.

Regina Enrich Sard, investigadora d'Intel·ligència Artificial Aplicada a Eurecat, va introduir la part teòrica del webinar. Els temes tractats van incloure una explicació en profunditat dels bessons digitals en la construcció i el paper de la IA en l'optimització energètica dels edificis.

La part pràctica va mostrar dos casos d'èxit: Michalis Diakonikolis, gerent de programes d'innovació de VERTLINER, va destacar l'aplicació de drons autònoms per a l'anàlisi d'edificis, citant un cas d'estudi a Gerakas, a la regió d'Àtica (Grècia) on la tecnologia dels drons va enriquir el modelatge d'informació d'edificis (BIM) amb informació crítica sobre materials i objectes presents a llocs de construcció.

Per la seva banda, Merche Polo Carbayo, enginyera industrial i cap de la Unitat d'Eficiència Energètica d'R+D d'Edificis Intel·ligents de COMSA CORPORATION, va donar a conèixer el treball pioner de la companyia en el desenvolupament d'instal·lacions flexibles de Fotovoltaica Integrada en Edificis (BIPV) i Comunitats Energètiques al moll de pescadors del Port de Barcelona. . Aquestes iniciatives formen part del PROJECTE LIFE de la fotovoltaica integrada en edificis (BIPV), que mostra solucions innovadores per integrar de manera efectiva els mòduls fotovoltaics als edificis. L'objectiu principal és millorar significativament la generació d'energies renovables, promovent la sostenibilitat en edificis i infraestructures.

Carbayo també va presentar el projecte CREATORS, finançat per la UE, CREATORS H 2020, dissenyat per donar suport integral a les iniciatives locals del Port de Barcelona. El projecte pretén establir i operar Sistemes Energètics Comunitaris (CES) avançats, centrats en la millora de la sostenibilitat portuària mitjançant l'augment de la generació d'energia renovable en el mix de consum elèctric, reduint així les emissions de CO2.

Els resultats del seminari web van subratllar el paper fonamental dels bessons digitals i la IA en la transformació dels edificis en entorns més sostenibles, rendibles i còmodes. Aquestes innovacions són la clau per abordar els reptes energètics, reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i dirigir el sector de la construcció cap a un futur més verd.

Per a més informació sobre el projecte SUSTAIN i esdeveniments futurs, visiteu la nostra pàgina web.