El projecte VIDVOLT4.0 finalitza aquest mes d’agost havent desenvolupat una solució tecnològica per millorar el rendiment del cultiu de la vinya. Es tracta d’un marc computacional Digital-Twin per rastrejar, prescriure i optimitzar tant el flux d'energia solar com els propis cultius. La solució s’implementarà a granges solars-vinícoles amb una anàlisi sensòria complexa i multi propòsit, anomenat sistemes Agro-photo-voltaico (APV).

El projecte, finançat a partir de la convocatòria d’Agrupaciones Empresariales Inovadoras (AEI) del MINCOTUR de l’any 2021, tenia com a objectiu buscar sinergies que beneficiïn el cultiu de la vinya i l’optimització dels recursos que necessita per sobreviure. Concretament, la proposta fa més fàcil la implementació de l’agrovoltaisme a partir de l’optimització del rendiment del cultiu i la implantació de panells fotovoltaics.

I és que els efectes del canvi climàtic han provocat que molts d’aquests cultius pateixin per mantenir-se a les seves latituds i si volen subsistir hauran de prendre mesures. En conseqüència la plataforma integral, basada en models ML/DL/Edge Computing i validada mitjançant la tecnologia de Digital Twin, ha permès a l'agricultor aplicar tractaments específics i personalitzats a cada zona de cultiu segons les seves necessitats, complementant-ho amb la parametrització i ús òptim de panells solars a la instal·lació. La solució també ha fet possible aplicar l'eficiència energètica en el creixement dels cultius, i ha permès l’adaptació a l'entorn variable del moment i futur, segons simulacions i escenaris desitjables.

VIDVOLT.40 ha promogut la col·laboració intersectorial entre l’àmbit vitivinícola i el de l’energia amb el consorci format pels clústers Innovi i CEEC així com les empreses Km0 Energy, Ibermatica i Tamic.

El projecte VIDVOLT.40 ha estat cofinançat pel Ministeri  d'Indústria, Comerç i Turisme (MINCOTUR) mitjançant la segona convocatòria d'AEIs del 2021 en el marc dels ajuts Next  Generation i el Pla de Recuperació, Transformació i  Resiliència.